Besplatan ulaz u Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva povodom Dana državnosti

Besplatan ulaz u Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva povodom Dana državnosti

14/02/2022 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Vojni muzej na Kalemegdanu i Muzej vazduhoplovstva u Surčinu 15. i 16. februara otvoriće svoja vrata besplatno za sve posetioce povodom Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije.

Građani će u Vojnom muzeju, u periodu od 10 do 17 časova, moći da pogledaju stalnu muzejsku postavku koja prikazuje istorijsko razdoblje počev od 4.000 godina pre nove ere do poslednjih ratnih dešavanja tokom devedesetih godina prošlog veka. U postavci koja broji 3.500 predmeta i dokumenata mogu se videti primerci oružja, vojne odeće, uniformi, zastava i odlikovanja. Postavka sadrži i brojne  fotografije i umetnička dela koja slikovito prikazuju vojnu i nacionalnu istoriju na našim prostorima.

Tokom praznika, besplatan ulazak, u jedan od vodećih muzeja avijacije u svetu, Muzej vazduhoplovstva, omogućen je od 10 do 17 časova. Posetiocima se pruža prilika da na jednom mestu prošetaju kroz čitav vek avijacije, koja je predstavljena eksponatima od pionirskog perioda do modernog doba. Stalnu postavku čini više od 70 originalnih domaćih i inostranih aviona, hidro-aviona, helikoptera i jedrilica. U okviru posebnih tematskih izložbi predstavljeni su pojedini značajni periodi vazduhoplovne istorije naše zemlje.