Нова улагања компаније „Зиђин“ у Бору

Нова улагања компаније „Зиђин“ у Бору

14/02/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да рударство у Србији може да се развија само као одрживо рударство, у којем се поштују највиши стандарди заштите животне средине, које је одговорно према запосленима и према заједници.

Она је после састанка са Зоу Лајчангом, председником и извршним директором корпорације „Зиђин мајнинг груп“, рекла да је важно да све рударске активности буду праћене бригом о заштити животне средине и локалној заједници, јер је то једини начин да имамо одрживо и зелено рударство у Србији, као и да добра сарадња Србије и Кине, нарочито двојице председника, отвара могућност да се реализују пројекти у овој области и у наредном периоду.

„Зиђин“ је једна од најважнијих стратешких компанија у Србији, која је до сада инвестирала више стотина милиона евра, а оно што је посебно значајно јесу улагања у заштиту животне средине. Веома сам задовољна што ће у јулу бити завршена модернизација топионице, људи у Бору одлично знају шта то значи. То значи поштовање ЕУ стандарда у заштити животне средине, то значи чистији ваздух, чистије реке, то је нешто на чему све време радимо. Сарадња са „Зиђином“ најбоље се види кроз први зелени рудник „Чукару Пеки“, који смо заједно са председником Александром Вучићем отворили у октобру. Овај рудник је важан јер ће Србија развојем овог рудника постати други највећи произвођач банка у Европи, после Пољске, и један од највећих произвођача злата – данас две критичне минералне сировине у свету, без којих нема зелене агенде, нема соларних електрана, нема ветроелектрана, нема ни развоја одбране и саобраћаја. Србија је једна од ретких земаља која је богата управо тим критичним минералним сировинама“, рекла је она.

Михајловићева је истакла да је опредељење Владе и председника Републике да сви пројекти могу бити реализовани само уколико су у складу са највишим стандардима животне средине.

„Додатна улагања, посебно у модернизацију постојећих постројења, као и нове инвестиције „Зиђина“ веома су важне, не само за развој Бора, већ је то питање привредног раста Србије“, рекла је она.

Зоу Лајчанг, председник и извршни директор корпорације „Зиђин мајнинг груп“, захвалио је потпредседници Владе на подршци ефикасној реализацији пројеката у Србији, коју виде као једну од кључних земаља за своје пословање, и најавио нове инвестиције и развој рударских пројеката, као и раст броја запослених.

„Имамо подршку Владе и Министарства рударства и енергетике и веома смо захвални на томе. То је још један показатељ челичног пријатељства Србије и Кине. Наш циљ јесте да послујемо у складу са највишим стандардима у области екологије и безбедности на раду и у том правцу ћемо даље улагати у развој компаније у Србији. Такође, желимо да допринесемо развоју локалне заједнице, посебно када је реч о новим радним местима“, рекао је он.

На састанку, на којем су учествовали и генерални директори компанија „Зиђин копер“ и „Зиђин мајнинг“ у Србији, као и представници Амбасаде НР Кине и градоначелник Бора, било је речи и о инвестицијама ове компаније у Србији и заштити животне средине у рударским активностима, као и потреби о заједничком решавању свих изазова и развоју локалне заједнице, те могућности да „Зиђин“ производи електричну енергију из ОИЕ за потребе компаније.