Uspešna saradnja Srbije i EU u oblastima omladine i sporta

Uspešna saradnja Srbije i EU u oblastima omladine i sporta

11/02/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom o brojnim zajedničkim uspešno realizovanim projektima u prethodnom periodu i planovima za buduće aktivnosti u oblastima omladine i sporta.

Resorno ministarstvo uz pomoć Evropske unije realizuje brojne programe koji za prioritetni cilj imaju osnaživanje i razvoj omladinskog aktivizma i stvaranje što boljih uslova za veće zapošljavanje i samozapošljavanje mladih.

Kroz program Erazmus+ u šestogodišnjem periodu (2014–2020. godine) podržano je više od 2.600 decentralizovanih i centralizovanih projekata u oblasti mladih.

U izveštaju Evropske komisije za Srbiju za 2021. godinu posebno je naglašeno da Srbija uspešno sprovodi sportsku komponentu programa, a i promocija fizičkih aktivnosti i zdravih navika života kroz Evropsku nedelju sporta, koja se sada već tradicionalno održava širom Srbije, svake godine privuče sve više građana da učestvuju u obeležavanju.

Udovičić je naglasio da je za omladinsku politiku u Srbiji 2022. godina od velike važnosti jer se uveliko radi na izmenama i dopunama Zakona o mladima, reviziji Nacionalne strategije za mlade i izradi pripadajućeg Akcionog plana, uz širok konsultativni proces i učešće mladih i omladinskih organizacija.

Sagovornici su se složili da se jedino zajedničkim delovanjem može usavršavati i razvijati omladinski aktivizam na međunarodnom nivou.

Takođe, na sastanku je bilo reči i o novim zajedničkim aktivnostima i projektima, koji će dodatno osnažiti već bogatu i uspešnu saradnju u oblastima omladine i sporta.