Poziv francuskim kompanijama da ulažu u Srbiju

Poziv francuskim kompanijama da ulažu u Srbiju

11/02/2022 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Peđa Vučković

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić započela je danas posetu Francuskoj radnim doručkom sa predstavnicima francuskih kompanija u organizaciji Senata te zemlje i organizacije „Medef International“.

Brnabić je poručila da Srbija planira još veće investicije u kapitalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine i da u narednih nekoliko godina očekuje još veće prisustvo francuskih kompanija.

Velika mi je čast što sam danas u Senatu sa najvećim francuskim kompanijama. Ovo je moj treći sastanak sa Unijom poslodavaca Francuske i nakon svakog imali smo konkretne rezultate, kako u korist Francuske, tako i Srbije, predočila je premijerka.

Ona je istakla da se ponosi rezultatima koje srpska privreda postiže godinama unazad, ukazavši na to da je i tokom pandemije 2020. godine zabeležen minimalan pad BDP-a od 0,9 odsto.

Predsednica Vlade je rekla da je nivo naše ekonomije praktično ostao isti kao i pre pandemije, dodavši da je 2021. godine zabeležen veliki oporavak, da je BDP porastao 7,6 odsto, što je jedan od najboljih rezultata u Evropi, kao i da se u ovoj godini očekuje rast BDP-a od 4,5 odsto.

Brnabić je francuskim kompanijama predočila da je Srbija ekonomski i fiskalno stabilna zemlja i da može dodatno da ulaže u infrastrukturu i oblast ekologije, što je i prioritet Vlade Srbije.

Premijerka je ukazala na to da najveći potencijali za dalju saradnju predstavljaju investicije u oblasti zaštite životne sredine, napomenuvši da Beograd planira izgradnju pet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Prema njenim rečima, veliki potencijal za saradnju postoji i u oblasti energetike i zelene tranzicije, kao i u nastavku ulaganja u infrastrukturu, posebno putnu i železničku.

Ona je navela da će se, pored beogradskog metroa, raditi i na projektima izgradnje železničkog koridora, uz podršku Evropske unije, odnosno Evropske investicione banke.

Predsednica Vlade je naglasila da su odnosi između Srbije i Francuske odlični i sve bolji, a jedna od ključnih stvari koja je tome doprinela jeste poseta predsednika Emanuela Makrona Beogradu.

Što se tiče političkog aspekta, želim da zahvalim Francuskoj i predsedniku Makronu što je predložio novu metodologiju za pretpristupne pregovore, koju smo prihvatili jer mislimo da ima više smisla, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je, zahvaljujući novoj metodologiji, Srbija krajem prošle godine na Međuvladinoj konferenciji otvorila dodatna četiri poglavlja, odnosno klaster koji se tiče energetike i zelene tranzicije.

Premijerka je izrazila nadu da će tokom francuskog predsedavanja EU, koje je počelo 1. januara i traje do kraja juna, Srbija uspeti da otvori i Klaster 3  i samim tim da dođe korak bliže Uniji.

Premijerka je naglasila da su se velike stvari dogodile nakon posete francuskog predsednika Beogradu– kompanija „Er Frans“ se vratila u Srbiju i uvela direktan let Beograd-Pariz, a Francuska razvojna agencija je otvorila Kancelariju za Zapadni Balkan, i to u Beogradu.

Tako smo dobili zamajac za nove francuske investicije, rekla je predsednica Vlade, navodeći da je robna razmena u poslednjih pet godina povećana za 36,4 odsto.

Prema njenim rečima, samo u 2021. godini, robna razmena je iznosila 1,4 milijarde evra, pri čemu je 80 odsto svih francuskih investicija u regionu završilo u Srbiji.

„Mišlen“ je četvrti najveći izvoznik u Srbiji. Nadam se da ćemo uskoro moći da objavimo dodatno širenje investicija u okviru njihove kompanije „Tigar tajers“, navela je Brnabić.

Ona je rekla da su odličnim bilateralnim odnosima doprinele i dve velike francuske investicije, pri čemu je jedna koncesija za Aerodrom „Nikola Tesla“ koju je dobila francuska kompanija „Vansi“.

Prema njenim rečima, druga je veliko javno-privatno partnerstvo sa francusko-japanskim konzorcijumom za rešavanje jednog od najvećih ekoloških problema ne samo Srbije, već Evrope, a to je deponija Vinča.

Predsednica Vlade je naglasila da su, zahvaljujući tim projektima, francuske kompanije dobile veliku vidljivost u Srbiji.

Potpredsednik Senata Rožer Karuči uputio je poziv francuskim kompanijama da ulažu u Srbiju jer će se tako povećati spoljnotrgovinska razmena u korist obe zemlje.

On je ocenio da ima prostora za jačanje ekonomske saradnje i da Francuska trenutno ne zauzima veliki investicioni prostor u Srbiji kao Nemačka i Austrija, uprkos klimi koja je veoma povoljna za investicije.

Radićemo na novim partnerstvima i vezama i nadam se da ćemo povećati našu saradnju, poručio je francuskim preduzećima potpredsednik Senata.

Predsednica Grupe prijateljstva Francuska–Zapadni Balkan u francuskom Senatu Marta de Sidrak rekla je na radnom doručku, koji je posvećen Srbiji, da joj je velika čast zbog toga što je premijerka Brnabić specijalno iz Beograda došla na sastanak sa privrednicima iz Francuske.

Ona je ponovila podršku Francuske Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, pri čemu je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Francuska definisala Zapadni Balkan kao jedan od prioriteta tokom predsedavanja EU.

De Sidrak je istakla da veliki potencijali za saradnju postoje u oblasti zaštite životne sredine i energetike, izrazivši zadovoljstvo zbog toga što je Vlada Srbija definisala ekologiju kao prioritet jer se to uklapa u proces približavanja EU.