Predsednik Francuske posvećen unapređenju odnosa sa Srbijom

Predsednik Francuske posvećen unapređenju odnosa sa Srbijom

11/02/2022 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Peđa Vučković

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je večeras u Parizu sa predsednikom Vlade Francuske Žanom Kasteksom o važnim evropskim pitanjima, bilateralnim odnosima, kao i o ekonomskoj i vojno-tehničkoj saradnji.

Brnabić je u obraćanju novinarima nakon sastanka istakla da je osnovna poruka da je predsednik Francuske Emanuel Makron lično posvećen unapređenju odnosa dveju zemalja.

Predsednik Makron je lično posvećen daljem radu na unapređenju političkih i ekonomskih odnosa između Francuske i Srbije i lično prati mnogobrojne francuske investicije koje danas imamo u Srbiji, objasnila je ona.

Premijerka je naglasila da Makron održava stalan kontakt sa predsednikom Republike Srbije i da iz odnosa poštovanja između dva predsednika nastaju rezultati.

Samo u posednjih pet godina naša razmena povećana je za 36,4 odsto. U poslednje četiri godine naša robna razmena prevazilazi jednu milijardu evra, a 2021. godine razmena je bila blizu 1,4 milijarde evra. Potencijali su najmanje još deset puta toliko, ukazala je Brnabić.

Ona je navela da postoji ogroman interes francuskih investitora za Srbiju, i u tom smislu prenela da postoje naznake da „Mišlen grupa“, preko „Tigar tajersa“ u Pirotu, planira dodatno proširenje investicija.

Imamo naznake jako dobrih vesti koje možemo da očekujemo u narednim nedeljama i mesecima, od toga da „Mišlen grupa“ planira dodatno proširenje investicija, do toga da jedna francuska kompanija kao što je „Ežis“ planira da otvori svoj inženjerski centar za čitav region u Beogradu, precizirala je premijerka.

Takođe, kako je dodala, među dobrim vestima je i da Francuska agencija za razvoj, koja je otvorena nakon posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu u junu 2019. godine, planira za duplo uvećanje svog budžeta za projekte u regionu.

Prema njenim rečima, najveći deo tih projekata se realizuje u Srbiji.

To su neke stvari koje u potpunosti menjaju politički i ekonomski odnos sa Francuskom, rekla je Brnabić i ocenila da će u odnosima dveju zemalja u budućnosti biti još mnogo toga dobrog.