Сарадња са Турском у области обновљивих извора енергије

Сарадња са Турском у области обновљивих извора енергије

10/02/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Османом Кајом, генералним директором турске компаније „Козува груп“, и Хамијем Аксојем, амбасадором Турске у Србији, о потенцијалним инвестицијама у нове капацитете који користе ОИЕ, сарадњи у реализацији пројеката изградње енергетске инфраструктуре и могућностима за пословање ове и других турских компанија у Србији.

„Улагање у нове капацитете који користе обновљиве изворе убрзаће обезбеђивање дугорочне енергетске стабилности и независности, што је наш циљ. Потребне су нам нове инвестиције, јер више од три деценије нисмо изградили ниједан електроенергетски капацитет, а на почетку смо енергетске транзиције и неопходна су нам брза и ефикасна улагања. Простор за инвестиције у овој области је велики и желимо да видимо најбоље светске компаније у Србији. Обновљиви извори енергије су будућност, посебно када говоримо о великим хидроелектранама, ветро и соларним електранама. Створили смо основу за инвестиције, донели смо нови законодавни оквир, нарочито је Закон о ОИЕ додатно унапредио инвестициони амбијент. У стратегији развоја енергетике и националном интегрисаном плану за климу и енергетику, документима који ће одредити правац којим ће енергетски сектор ићи у наредним деценијама, велики део заузимају управо обновљиви извори. Радимо на томе да значајно повећамо количину енергије коју добијамо из обновљивих извора и да обезбедимо одрживо коришћење свих ресурса“, рекла је Михајловићева.

Она је нагласила да Србија има најбољи инвестициони амбијент, а енергетска инфраструктура је област у којој ће се највише улагати у будућем периоду, и додала да су пројекти у сектору енергетике и рударства вредни више од 30 милијарди евра, од чега је највећи део за ОИЕ.

„Имали смо одличну сарадњу са турским компанијама и у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и нема разлога да такву сарадњу не остваримо и у ресору енергетике. С обзиром на стратешко партнерство две земље и одличне односе на председничком нивоу, постоји простор да додатно унапредимо односе и у енергетском сектору“, рекла је Михајловићева.

„Заинтересовани смо за улагање у сектор ОИЕ у Србији, јер знамо да је пословни амбијент повољан, да можемо да рачунамо на брзо и ефикасно добијање свих потребних дозвола. Наш циљ је да ширимо пословање компаније и због тога желимо да учествујемо у производњи енергије из обновљивих извора у Србији, нарочито када говоримо о ветроелектранама“, рекао је Осман Каја, генерални директор „Козуве“.

„Последњих година највише наших компанија које послују у Србији ради у текстилној или аутомобилској индустрији. Србија се много променила за то време и постала одлично место за инвестиције и у другим областима, пре свега мислим на енергетику и ИТ сектор и мислим да турске компаније морају да пожуре уколико желе да остваре што бољи положај на српском тржишту. Имамо искуство у области ОИЕ и мислим да би било добро за обе земље да поделимо искуство и унапредимо сарадњу у том делу“, рекао је Хами Аксој, амбасадор Турске.

Он је позвао потпредседницу Михајловић да посети Анкару, где би била организована конференција на којој би учествовале турске компаније заинтересоване за улагања у српски енергетски сектор.