Награда „Душан Радовић” Дејану Алексићу

Награда „Душан Радовић” Дејану Алексићу

11/02/2022 Off By BERB

Фото: Танјуг/Предраг Митић

 

У среду, 9. фебруара 2022. године, у Свечаној сали Скупштине града Београда одржано је проглашење добитника и свечана додела новоуспостављене Награде „Душан Радовић” за књижевност за децу и младе.

 

Присутнима су се обратили Горан Весић, заменик градоначелника, Милош Радовић, председник жирија и Дејан Алексић, први лауреат Награде. Награду је уручила Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда.

Дејан Алексић први је добитник новоустановљене књижевне награде града Београда и Библиотеке града Београда „Душан Радовић” за књижевност за децу и младе, за 2021. годину, а награђен је за књигу прича „Мало-мало па слон”, коју је илустровао Коста Миловановић и објавила је издавачка кућа „Имам идеју” из Краљева.

 

Подсећамо, Град Београд и Библиотека града Београда установили су 2021.  Награду „Душан Радовић” која се додељује једном годишње за књижевност за децу и младе у оквиру свих жанрова у претходној години. Награда се састоји од: скулптуре која је рад академског вајара Зорана Кузмановића, дипломе и новчаног износа од 5.000 евра у динарској противвредности.

У  Библиотеци града Београда, 20. септембра 2021. конституисан је жири за доделу Награде „Душан Радовић”. Одржан је први састанак жирија који jе радиo у саставу: Милош Радовић, председник и чланови: проф. др Зорица Хаџић и проф. др Зорана Опачић.

Предлоге за доделу Награде достављали су писци и издавачи за сва дела за децу и омладину написана на српском језику (прво издање) која су објављена од 15. децембра 2020. године до 15. децембра 2021.

Конкурс је трајао до 15. децембра 2021. године. На адресу Библиотеке града Београда пристигло је 98 књига.

У најужи избор ушле су 3 књиге (по редоследу пристизања на конкурс):

  • КЊИГА ПЛАВА КАО ТРАВА КАД СПАВА аутора Пеђе Трајковића у издању Центра за културу Градац из Рашке;
  • МАЛО-МАЛО ПА СЛОН аутора Дејана Алексића у издању издавачке куће „Имам идеју” из Краљева;
  • ПЕСМЕ ЗА НАЈ-ВЕЛИКЕ аутора Душка Домановића у издању Културног центра Рибница из Краљева.