Кораци ка потпуном искорењивању апатридије у Србији

Кораци ка потпуном искорењивању апатридије у Србији

10/02/2022 Off By BERB

Фото: Сања Кнежевић

 

„Институције у Србији озбиљно су се бавиле проблемом „правно невидљивих лица“. Унапредили смо правни оквир којим су створени механизми за несметан упис у матичну књигу рођених, посебно деце чији родитељи немају лична документа, чиме је обезбеђена правна сигурност и за ту децу, али и за систем у целини, а унапређена су и друга права из личног статуса. Интензивирањем сарадње кроз овај Споразум пружа нам се могућност да до краја 2024. године искоренимо апатридију у Србији у потпуности“, поручила је данас министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић након потписивања трећег по реду Споразума о разумевању између МДУЛС, Заштитника грађана и Представништва УНХЦР у Србији.

Она је додала да су у циљу решавања овог питања током претходних година обучени кадрови и спроведена је медијска кампања, а да је посебно важан аспект сарадње било решавање проблема једне од најосетљивијих група становништва у Србији, ромске популације.

„Драго ми је да подаци УНХЦР истраживања из 2020. године о раширености апатридије међу Ромима, Ашкалијама и Египћанима који живе у неформалним насељима у Србији, показују да се случајеви да неко није уписан у матичну књигу рођених сада појављују тек као изузетак“, навела је Обрадовић.

Према њеним речима, Министарство настоји да добру сарадњу са Заштитником грађана и Представништвом УНХЦР у Србији настави са циљем решавања преосталих случајева „правно невидљивих лица“, али и ради спречавања појаве нових случајева.

„Наше будуће заједничке активности ићи ће у таквом правцу да ће се подударити са завршетком глобалне десетогодишње кампање УНХЦР-а под називом „Ја припадам“, која има за циљ потпуно искорењивање апатридије као појаве у читавом свету“, закључила је министарка.

Споразум о разумевању данас су потписали министарка Марија Обрадовић испред МДУЛС, за Заштитника грађана Јелена Стојановић, а у име Представништва Високог комесаријата УН за избеглице у Србији Франческа Бонели, шефица Представништва.