Нови мост преко Дунава биће на понос Новог Сада и целе Србије

Нови мост преко Дунава биће на понос Новог Сада и целе Србије

10/02/2022 Off By BERB

Фото: МГСИ/Ђорђе Крстић

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је данас да је Нови Сад један од најлепших градова у Европи, који је проглашен за европску престоницу културе, и додао да би квалитет живота достигао максимум мора значајно да се инвестира у инфраструктуру тог града.

 

Момировић је подсетио да су значајне инвестиције уложене у обилазницу око Новог Сада, у мост који се наставља на Булевар Европе, који ће бити ново обележје града, и додао да држава, односно као Влада Србије, када инвестира руководи се принципима, као што су високи европски стандарди и цена.

Он је нагласио да је циљ био да цена моста буде оптимална, а стандард највиши, да је жеља била да се уради нешто што ће оставити трага у деценијама и вековима који су пред нама, а не неки јефтин мост, који је погодан за транзитне коридоре.

Министар је нагласио да је политика председника Србије Александра Вучића највећи успех имала у великом инвестиционом таласу у инфраструктуру целе земље.

Ти велики инфраструктурни пројекти не смеју да заобиђу ни локалне самоуправе, ни највеће градове у нашој земљи, нагласио је Момировић.

Момировић је на данашњем састанку са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем и представницима кинеске компаније ЦРБЦ разговарао о наредним корацима на пројекту изградње новог моста преко Дунава.

Градоначелник Вучевић је истакао да ово јесте мост од националног значаја, али да је по архитектури ово градски мост, а не транзитни и да мора имати такав карактер и изглед.

Директор „Коридора Србије” Александар Антић захвалио је на поверењу да то јавно предузеће буде инвеститор на пројекту изградње обилазнице око Новог Сада, са мостом преко Дунава и  истакао да ће се потрудити да Нови Сад и Новосађани што пре добију овај изузетно важан мост који ће бити један од симбола овог града.

Мост на Дунаву, у склопу обилазнице око Новог Сада, биће дугачак 2.400 метара, и радиће се у сарадњи са кинеском компанијом ЦРБЦ и Коридорима Србије. Предвиђена вредност пројекта је 129,6 милиона евра и проглашен је за пројекат од посебног значаја за Републику Србију.  Завршетак радова планиран је за 2024. годину.