Исплаћена помоћ од 20.000 динара пензионерима

Исплаћена помоћ од 20.000 динара пензионерима

10/02/2022 Off By BERB

Фото: rts.rs

 

Министар финансија Синиша Мали најавио је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, да ће се данас на седници Владе наћи Предлог измена закона о исплати додатних 100 евра младима од 16 до 29 година.

 

„Од 16. до 31. маја отворићемо процес пријава, при чему сви који су се већ пријавили, њих 1.059.411, не треба да се поново пријављују. Њима ћемо аутоматски уплатити 100 евра, али ћемо отворити процес пријава за све оне који у међувремену напуне 16 година, или су на неки други начин стекли то право, јер и њима желимо да омогућимо да добију ову велику помоћ. Исплата ће кренути одмах од 1. јуна, а у прва три дана јуна исплатићемо све њих, као што смо у фебруару исплатили све пријављене за првих 100 евра“, рекао је Мали.

Мали је истакао да је на рачуне 1,7 милиона пензионера данас уплаћено 20.000 динара.

„Како је најавио председник Вучић, обећање које смо дали данас ћемо и испунити. То је, иначе, највећа једнократна помоћ која је икада исплаћена пензионерима у Србији“, рекао  је Мали.

Министар је истакао да ће најстаријим суграђанима данас бити исплаћена и пензија за јануар месец увећана за 5,5 одсто сходно швајцарској формули.

„Две лепе вести за наше најстарије суграђане. Када погледате и саберете 20.000 динара једнократне помоћи и повећану пензију за 5,5 одсто имате 11,2 одсто повећану масу пензија за ову у односу на прошлу годину што вам довољно говори о бризи коју показујемо за наше најстарије и пажњу коју им посвећујемо“, рекао је Мали и додао да то још једанпут показује колико бринемо о онима којима је помоћ најпотребнија, али и снагу наших јавних финансија.

Подсећајући да је прошле године пензионерима исплаћено 80 евра кроз помоћ 30+30+20, а затим и посебно 50 евра у септембру, министар је истакао да је до сада држава помогла привреду и грађане са укупно  8,7 милијарди евра одржавши макроекономску стабилност.

Према његовим речима, реформе које је 2014. године  покренуо председник Вучић док је био премијер довеле су до тога да ми имамо довољно резерви.

„Имали смо четири године заредом суфицит у буџету. Дакле имали смо довољно резерви  да уколико дође до кризе, а дошло је до највеће економске кризе икада изазване пандемијом Ковида 19, можемо да помогнемо нашој привреди и грађанима“, рекао је Мали.

Он је додао да се то никада пре није десило, већ да се држава увек затварала.

„Сада смо рекли да, имамо новца, уштедели смо, направили смо и хоћемо да помогнемо нашој привреди. Ми смо сачували радна места,  фабрике, производне погоне… Нисте у Србији имали прилике да видите масовна отпуштања као у неким много већим и развијеним земљама од нас Америци, Аустрији, Немачкој, Великој Британији“, рекао је Мали.

Он је подсетио да је бивша власт оставила земљу пред банкротом подсећајући да  је у јулу 2012. године на рачуну било 8,5 милијарди динара.

„Нисмо имали новца за исплату пензија, ни за исплату плата. То је по самој дефиницији банкрот државе“, рекао је Мали и додао да ми данас имамо 163 милијарди динара и да се свако дато обећање и обавезе испуњавају.

Он је подсетио да је удео јавног дуга у БДП 52,1 одсто далеко испод нивоа Мастрихта, као и да је Србија показали снагу јавних финансија.

Према његовим речима, Србија у економији последње две године побеђује. Како је истакао, када се кумулативно погледа имамо највишу стопу раста за 2020. и 2021. годину у Европи од 6,4 одсто.

„То се никада пре није десило, а задржали смо потпуно удео јавног дуга у БДП испод 60 одсто тог стандарда“, рекао је Мали подсећајући да је јавни дуг у БДП Црне Горе 90 одсто, Немачке на 70, Француске 120, Грчке на преко 220 .

Наводећи да смо се показали отпорнијим и сналажљивијим, он је подсетио и да смо имали све четири вакцине први у Европи, да смо изградили три потпуно нове ковид болнице, набавили све потребне респираторе на време и да је наш здравствени систем показао, такође, колико је јак .

Коментаришући најављени Уговор о слободној трговини са Кином, Мали је истакао да реч о сјајној развојној шанси и подсетио да Србија има споразуме о слободној трговини и са ЕУ, Цефтом, Турском, Евро-азијском унијом.

Како је истакао, ми већ сада имамо покривено тржиште од 1,3 милијарде људи.

„Сваки споразум о слободној трговини је за било коју земљу изузетно важан. Србија је научила да побеђује и у економији. Наша привреда, наша предузећа су показала да су отпорнија од других и способнија да преживе и да су довољно конкурентна да могу да извозе у целом свету“, рекао је Мали и додао да сви желе да имају добре односе са Кином и да ми желимо да искористимо ту прилику.

Како је истакао хоћемо да градимо још конкуретнију привреду, хоћемо да се носимо са најбољима, али хоћемо да нашој привреди отворимо тржиште од 1,3 милијарди људи.

„То за наше грађане значи нова радна места, нове фабрике, нове изазове, али и улагања у нове технологије, организације, управљање. Кроз конкуренцију и борбу са најбољима, кроз такмичење са најбољима ви и себе градите да будете још бољи“, рекао је Мали и указао да нас тек чекају тешки разговори и преговори око споразума.

Министар је истакао да на такав начин показујемо снагу и спремност да се ухватимо у коштац са изазовима, али и да на крају многоструко повећамо наш извоз и у Кину и у друге земље.

„У последњих десет година наш се извоз у Кину повећао за 152 пута. Године 2012. био је негде око 7,3 милиона долара , а прошле године скоро милијарду долара“, закључио је Мали.