Унапређење управљања отпадом у седам локалних самоуправа

Унапређење управљања отпадом у седам локалних самоуправа

09/02/2022 Off By BERB

Фото: ekologija.gov.rs

 

Граду Суботица и општинама Бачка Топола, Мали Иђош, Чока, Кањижа, Сента и Нови Кнежевац данас је додељено 25 возила, 17 аутосмећара и осам аутоподизача контејнера, што ће унапредити управљање отпадом на њиховим територијама, изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Вујовић је навела да је опрему обезбедило Министарство заштите животне средине, у склопу пројекта изградње регионалног центра за управљање отпадом Суботица, реализованом уз подршку Европске уније.

„Ово је важан дан за локалне самоуправе из Севернобачког и дела Севернобанатског округа, јер им је додељено 25 нових возила, која ће допринети да се унапреди стање животне средине. Управљање чврстим отпадом је један од приоритета Министарства које водим и проблем који можда и највише мучи грађане Србије. Зато смо данас обишли и регионални центар који ће, управо захваљујући овој опреми, радити у бољем и већем капацитету. Желим да захвалим градоначелнику Стевану Бакићу и представницима шест општина на доброј сарадњи и зато што су својом посвећеношћу показали да желе да промене на боље еколошку слику у својим срединама“, рекла је Вујовић.

Министарка је рекла да ће се у наредном периоду решавати проблем несанитарних и дивљих депонија у овом крају, а предуслов за то је регионални центар, који већ ради.

„Министарство ће ускоро расписати конкурс за уклањање дивљих депонија и сметлишта широм Србије. Позивам и локалне самоуправе које су данас овде да кандидују пројекте и искористе подршку државе. Желим да похвалим и што су у претходној години били активни на нашим јавним конкурсима и трудили се да реализују еколошке пројекте, који ће унапредити квалитет живота у њиховим срединама“, рекла је Вујовић.