Лука „Антверпен“ заинтересована за градњу нове луке у Београду

Лука „Антверпен“ заинтересована за градњу нове луке у Београду

09/02/2022 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је данас Луку „Антверпен“, највећу по површини у Европи која запошљава 150.000 људи и која је мотор економског развоја не само Белгије већ и читаве ЕУ, и том приликом се уверио у капацитете због којих је постала једна од најважнијих лука у свету.

Директор Луке „Антверпен“ Kристоф Ватершут упознао је министра Момировића са пословним резултатима и изразио заинтересованост ове компаније да учествује у реализацији пројекта изградње нове луке у Београду.

Момировић је нагласио да је Лука „Београд“ један од значајнијих пројеката чију реализацију ресорно министарство и Влада Србије припремају, а који по својим потенцијалима има могућност да постане најзначајнији лучки пројекат на Дунаву.

Интересовање Луке „Антверпен“ за учешће у реализацији овог пројекта потврђује да имамо квалитетан пројекат, при чему је свако улагање у водни саобраћај истовремено улагање и у заштиту животне средине, с обзиром на то да говоримо о еколошки најприхватљивијем виду транспорта, указао је министар.

Тренутно се разматра коначно решење за нову локацију Луке „Београд“, а почетак радова се очекује крајем 2023. године