Енергетско повезивање Србије и Бугарске за већу енергетску безбедност региона

Енергетско повезивање Србије и Бугарске за већу енергетску безбедност региона

08/02/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са министром енергетике Бугарске, Александром Николовим, о изградњи гасне интерконекције Србија-Бугарска, регионалном повезивању и интензивирању сарадње две земље у области енергетике.

”Изградња гасног интерконектора Србија-Бугарска је веома важна за Србију и верујем да ћемо овај пројекат завршити у планираним роковима. Изградња овог гасовода допринеће диверзификацији праваца и снабдевача природним гасом, а тиме и већој енергетској безбедности не само Србије, већ и читавог региона”, рекла је Михајловићева, на билатералном састанку одржаном у оквиру посете бугарског премијера Кирила Петкова Београду.

Она је истакла да је Србија прошле године донела нови законодавни оквир у области енергетике и да је у процесу израде Интегрисaног плана за климу и енергетику и нове Стратегије развоја енергетике, који су кључни документи за промену енергетског микса Србије до 2050, укључујући веће коришћење других извора енергије у односу на оне који су сада доминантни.

”Овај процес значи и нове прилике за сарадњу две земље и заједнички рад на јачању енергетске безбедности, посебно кадa је реч о стратешким резервама гаса”, навела је она.

Николов је рекао да ће гасни интерконектор Србија-Бугарска допринети већој енергетској безбедности у региону и да додао да је Јужни гасни коридор, са којим ће овај гасовод бити повезан, заједно са гасом из ЛНГ терминала, бити веома важни за диверзификацију снабдевањa гасом.

”Пројекти од заједничког интереса треба да допринесу да наше две земље, које имају много тога заједничког, буду боље повезане, и да повећавају своју конкурентност и остварују више стопе привредног раста, уједно доприносећи бржем развоју региона”, рекао је Николов и додао да постоји простор за интеграцију тржишта не само у области гаса него и у области електричне енергије.

На састанку је закључено и да би интензивирању сарадње у енергетици допринело закључивање меморандума о сарадњи у овој области који би, између осталог, предвидео сарадњу у области обновљивих извора енергије, развоју складишта енергије и енергената и сарадњу у области енергетске безбедности.

 

Потпредседница Михајловић дочекала је премијера Бугарске на београдском аеродрому „Никола Тесла“ и присуствовала састанку који је потом одржан са председником Србије Александром Вучићем, као и заједничком састанку делегација две земље предвођеним председницима влада, Аном Брнабић и Кирилом Петковим.