Показали смо велику посвећеност у борби против сиве економије

Показали смо велику посвећеност у борби против сиве економије

08/02/2022 Off By BERB

Фото: Сања Кнежевић

 

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић изјавила је данас да је држава показала велику посвећеност у борби против сиве економије и најавила интензивни наставак на реформи инспекција у наредном периоду, посебно на дигитализацији инспекцијског надзора, подизању капацитета инспекција и јачању правног положаја инспектора, али и на развијању нових алата за стални дијалог са привредом.

Обрадовић је, на проширеној седници Координационог тела за сузбијање сиве економије под називом „Програм за сузбијање сиве економије 2025: Заједно за фер конкуренцију“, подсетила на то да је ресорно министарство у оквиру досадашњег програма задужено за активности које се односе на ефикаснији надзор над токовима сиве економије, односно, за координацију инспекција у борби против сиве економије, као и за комплетну реформу инспекцијског система у земљи.

Министарка је подсетила на то да је досадашња петогодишња сарадња на реформи инспекција са партнерима на програму, посебно ЕБРД, дала значајне резултате, о чему сведочи задовољство привреде у готово свим спроведеним анкетама.

Она је истакла да Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља реформу инспекцијског система сопственим средствима, која су скромна, тако да је подршка донаторске заједнице добродошла.

Обрадовић је нагласила да се наставља посвећен рад на реформи инспекција у Србији, унапређењу положаја инспектора, као и увођењу службеничког звања инспектор.

Она је упутила позив колегама из Владе Србије да у својим ресорима дају сагласности за запошљавање нових инспектора, у оној мери у којој то државни буџет може да подржи.

До сада остварени резултати нису мали, истакла је министарка и указала на то да је у овом мандату и лично допринела овој реформи, јер овај процес не сме да стане.

Према њеним речима, у борби против Ковид 19 пандемије, инспекције су системском координацијом на свим нивоима успеле да обезбеде примену противпандемијских мера, односно да са једне стране очувају јавно здравље, а са друге, што је био приоритет, али и изазов, омогуће максималан степен привредне активности.

Обрадовић је подсетила на то да је остварена непрекидна комуникација са привредом и успостављен и Ковид центар, где је привреда у реалном времену добијала одговор на свако питање везано за примену противпандемијских мера.

То је велики допринос пре свега, економском плусу земље, али и борби против сиве економије јер су инспекције, посебно у првој фази пандемије, успеле потпуно да спрече развој црног тржишта медицинском опремом и основним животним намирницама, рекла је министарка.

Данашњу проширену седницу Координационог тела за сузбијање сиве економије, на којој се говорило о новом програму, организовали су Министарство финансија и НАЛЕД, уз подршку ЕБРД.

Јавна расправа о Предлогу програма за сузбијање сиве економије 2022-2025 траје до 28. фебруара ове године, а учесници данашњег скупа постигли су сагласност о томе да се налазимо на корак до усвајања стратешког документа, којим ће се на системски начин решавати питања фер конкуренције у Србији.