Састанак са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан

Састанак са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан

08/02/2022 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Гол

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас специјалног изасланика премијера Уједињеног Краљевства за Западни Балкан сер Стјуарта Пича, са којим је разговарао о ситуацији у региону, као и о будућој сарадњи у циљу изградње поверења и заједничког залагања за одрживи мир и стабилност на Западном Балкану. 

 

Председник Вучић је истакао да Србија, као иницијатор бројних пројеката који за циљ имају повезивање у региону, озбиљно и одговорно приступа свим питањима од значаја за јачање међусобне сарадње, економског напретка и изградње поверења. Регионална сарадња је један од спољнополитичких приоритета Србије, која је покретач не само иницијативе „Отворени Балкан“ која омогућава слободно кретање људи, роба, услуга и капитала, већ и великих инфраструктурних пројеката који ће подићи квалитет живота свих грађана региона.

Председник је поновио да Србија наставља да се залаже за постизање одрживог и обострано прихватљивог решења у дијалогу са Приштином, као и да остаје у потпуности посвећена дијалогу као једином путу за решавање свих отворених питања. У том контексту, председник је изразио очекивање да ће сер Стјуарт Пич, са својим искуством и познавањем прилика у региону, дати пун допринос и подршку конструктивном наставку дијалога.

Сер Стјуарт Пич је истакао да и његово именовање представља јасан знак континуиране британске посвећености безбедности, стабилности и економском напретку Западног Балкана. Када је у питању дијалог Београда и Приштине, специјални изасланик премијера Уједињеног Краљевства за Западни Балкан нагласио је да ће са партнерима из ЕУ и САД радити на подршци том дијалогу.