Чланство у ЕУ и стабилан регион приоритети Србије

Чланство у ЕУ и стабилан регион приоритети Србије

08/02/2022 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије оценила је данас у разговору са специјалним изаслаником премијера Уједињеног Краљевства за Западни Балкан Стјуартом Пичом да  је сарадња у региону, као и са свим партнерима који допринесе тој сарадњи, стратешко опредељење Србије, у циљу постизања стабилности, економског напретка и просперитета Западног Балкана.

Председница владе истакла је да су чланство у Европској унији и стабилан, економски јак и добро повезан регион, приоритети Србије. Навела је да је добрим економским резултатима и стабилношћу постигнутом реформама, уз континуирано улагање у инфраструктурне пројекте и привлачење страних инвестиција, Србија показала да је на добром путу, али да је изградња поверења и чвршће повезивању кроз регионалне пројекте, пут за просперитетан и јак регион у Европској унији. Велике могућности за сарадњу Западног Балкана, премијерка је препознала и у спровођењу Зелене агенде и развоју инвестицијa које ће омогућити зелену транзицију у региону.

Специјални изасланик премијера Уједињеног Краљевства за Западни Балкан је истакао да је британска влада посвећена напретку Западног Балкана и подршци европским интеграцијама региона, што би, како је објаснио, омогућило и стварање просперитетнијег окружења за останак младих и будућих генерација.

Премијерка Брнабић изразила је захвалност британској влади која је, пројектима попут дигиталне трансформације и јачање е-Управе, финансиране кроз Фонд за добру управу, подржала процес реформи у Србији. Оцењујући да је реформа образовања један од приоритета Владе Србије, Брнабић је подвукла и значај трогодишњег програма „Школе за 21. век“ који, захваљујући инвестицијама британске владе, реализује Британски савет. Брнабић је оценила да је овај пројекат један од кључних за будућност наше деце и одличан је пример како кроз дигитализацију јачају везе две државе.