Значајне мере популационе политике за младе на селу

Значајне мере популационе политике за младе на селу

08/02/2022 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Помоћница министра за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Александра Чамагић изјавила је данас током радне посете Сврљигу да је од велике важности то што све локалне самоуправе прате пронаталитетну политику, која је међу приоритетима Владе Републике Србије.

 

На састанку са председником општине Мирославом Марковићем констатовано је да је ова општина по много чему прва у Србији када је реч о помоћи свим категоријама становништва, као и да нове мере Владе Србије представљају велику подршку за оснивање и очување породице.

Циљ те политике, која је почетком ове године резултирала повећањем родитељског додатка за прво дете са 100.000 на 300.000 динара, као и увећањем издвајања за друго и треће дете од 100.000 динара, уз подршку државе при куповини првог стана, јесте да имамо више новорођене деце и да се, кроз стварање бољих услова живота, људи задрже у местима у којима живе, истакла је Чамагић.

Марковић је подсетио на то да је примена локалних мера подршке породици у Сврљигу почела пре 12 година, уз напомену да је новчана помоћ предвиђена и за бебе, и за мајке. Он је додао да свако заснивање брака у граду општина награђује са по 35.000 динара, док младенци на селу добијају 70.000 динара.

Према његовим речима, једнократна новчана помоћ из локалног буџета за новорођенчад износи 60.000 динара, свако дете годину дана прима по 15.000 динара, незапослене мајке на селу годину дана након рођења детета добијају 15.000 динара, док је за незапослене породиље у граду тај износ 7.500 динара.

Марковић је навео да су на списку мера подршке породици у Сврљигу и издвајања од 5.000 динара за сваког ђака првака, који добија и школски прибор, да сваки средњошколац прима месечно по 5.000, да бесплатну ужину имају сва деца од првог до осмог разреда, као и да су обезбеђене и стипендије за завршну годину факултета.

Сврљиг је општина са претежно пољопривредним становништвом, па су и буџетска издвајања, како је речено на састанку, већа за младе парове који живе на селу. Приликом регистрације или оснивања газдинства, млади парови добијају 350.000 динара једнократне помоћи, док је за покретање сопственог бизниса у граду тај износ 250.000 динара.