Зелена агенда значи енергетску и политичку стабилност

Зелена агенда значи енергетску и политичку стабилност

07/02/2022 Off By BERB

Фото: happytv.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да зелена агенда доноси више користи него штете, јер је то нови модел раста који ће обезбедити енергетску, економску и политичку независност и  стабилност Србији у наредним годинама и деценијама.

 

Она је, гостујући на Телевизији Хепи, рекла да је неопходно хитно градити нове енергетске капацитете у Србији и да је енергетска инфраструктура једнако важна као и саобраћајна.

„Србија напредује и  привредни раст је импозантан, очекивано је да нам треба више енергије и биће нам у наредном периоду потребне још веће количине. Морамо да градимо РХЕ, складишта енергије, нове ветроелектране, соларне електране, електране на биомасу. Да направимо инвестициону Меку, као у инфраструктури, где само у саобраћај инвестирамо више од 20 милијарди евра. То нам је неопходно и у енергетици. Хитно нам требају капиталне инвестиције. Није било јасне стратегије, 30 година нема нових пројеката, планова, али то не значи да сада не можемо да направимо план којим ћемо обезбедити енергетску довољност. То ће значити и нова радна места, привредни раст и независност и стабилност у енергетском, економском и у политичком смислу“, рекла је она.

Михајловићева је навела да ће се промене у енергетици десити без обзира на поједине отпоре.

„Морамо да уђемо у глобални воз зелене агенде и борбе са климатским променама. Када је реч о постојећим капацитетима, пре свега о термоелектранама, биће потребне бар две године да РБ „Колубара“ стане на здраве ноге. Правимо анализу и изаћи ћемо и пред Владу и пред председника Републике са предлозима како да следећа зимска сезона буде стабилна и да не увозимо 15, 20 и више процената струје. Суштина је у новим капацитетима који морају хитно да се граде и који ће користити најновије технологије од Америке до Кине. Велика грешка је што ЕПС није изградио ниједан капацитет 30 година, као што је ЕМС требало да има знатно више инвестиција у високонапонску мрежу. Србија хитно треба да гради обе реверзибилне ХЕ и „Бистрицу“ и „Ђердап 3“ и ова година треба да буде година у којој ће се радити пројектнотехничка документација за ова два пројекта. Потребно је да имамо и посебно предузеће које ће се тиме бавити, да ли као ћерка фирма ЕПС-а или не, то је мање важно, али да имамо компанију Зелена енергија Србије која ће резервисати простор за соларне и ветроелектране и да заједно са приватним партнерима производи енергију и делом буде власник тих електрана“, рекла је она.

 

Потребан стратешки приступ развоју рударства

Зорана Михајловић je изјавила да су злато, бакар и литијум критичне минералне сировине у свету без којих нема привредног развоја, а да је Србија једна од ретких земаља која је богата тим сировинама и да је потребан стратешки приступ када је реч о развоју рударства, без којег је немогућ привредни развој.

„Литијум, бакар, злато су критичне минералне сировине у свету, а то је нешто што Србија има. Треба сви да знамо да без тих сировина нема аутомобила, нема ветрогенератора, нема соларних електрана. Без литијума нема мобилних телефона. Литијум је врло неравномерно распоређен у свету, мало земаља га има, а Србија је једна од њих и мислим да о томе да ли ћемо то богатство искористити или не треба да разговарамо“, рекла је Михајловићева гостујући на ТВ Хепи.

Она је поновила да је на захтев грађана обустављен пројекат „Јадар“, али да приче о забрани рударења користе искључиво у политичке сврхе.

„Потребан нам је стратешки приступ и треба аргументовано да разговарамо о свему и да видимо да ли желимо и у којој мери да се развијамо. Све приче о забрани рудника служе само у политичке сврхе и тиме се угрожава не само рударство, већ и комплетна привреда. Србија и те како може да зарађује од рударства. Променили смо закон и сада било која компанија која експлоатише руду мора прво да је понуди нашем тржишту, па тек онда да је извози. Када је реч о литијуму, идеја је била да овде имамо не само прераду руде, већ и фабрику батерија и фабрику електричних возила“, рекла је она.