Stefanović uručio izraelskom ambasadoru arhive o stradanju Jevreja u NDH

Stefanović uručio izraelskom ambasadoru arhive o stradanju Jevreja u NDH

07/02/2022 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se  danas sa ambasadorom Države Izrael u Beogradu Jahelom Vilanom, kome je uručio hard disk sa digitalnim kopijama arhivske građe koja se odnosi na progon i stradanje Jevreja od strane NDH tokom Drugog svetskog rata.

 

Ministar Stefanović istakao je tom prilikom da je saradnja Vojnog arhiva i Memorijalnog centra Holokausta ,,Jad Vašem“ veoma značajna i doprinosi jačanju sveukupnih odnosa između dve zemlje, koji se zasnivaju na istorijskoj bliskosti srpskog i jevrejskog naroda koji su delili i sudbinu strahovitog stradanja tokom Drugog svetskog rata.

Disk sa više od 162.000 stranica digitalizovanih kopija arhivske građe koje je Vojni arhiv prikupio, prema rečima ministra Stefanovića, služi dokumentovanju i očuvanju sećanja na žrtve fašizma, kako nove generacije ne bi zaboravile šta se dogodilo, ali i kako bi se sprečili sramni pokušaji relativizacije zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata.

Ambasador Vilan zahvalio se ministru Stefanoviću i istakao da je saradnja Vojnog arhiva i Centra „Jad Vašem“ izuzetno značajna za Izrael. On je naveo da je važno da se istorijske činjenice sačuvaju od zaborava i da se ne dozvoli njihova revizija, kako se zločini ne bi ponovili.

Ministar Stefanović i ambasador Vilan na sastanku su razgovarali i o saradnji dveju zemalja u oblasti odbrane, koju su ocenili kao dobru, ali se i saglasili da postoji prostor za njeno unapređenje.