Успоставља се Центар Светског економског форума у Србији

Успоставља се Центар Светског економског форума у Србији

07/02/2022 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

У седишту Светског економског форума у Женеви потписан је Споразум о успостављању Центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији. Потписивању је присуствовала председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, а у име Владе Републике Србије Споразум је потписао директор Канцеларије за IT и електронску управу др Михаило Јовановић.

 

„Снажно партнерство Републике Србије и Светског економског форума овим досеже нови ниво и јако сам поносна што данас покрећемо Центар за индустријску револуцију у Србији. Овај центар је још један корак ка дигитализацији као једном од највећих приоритета Србије, а успостављање овог Центра додатно ће нам помоћи да усвојимо најсавременије политике и решења развијена са партнерима из целог света. Кључне области Центра за четврту индустријску револуцију у Србији биће вештачка интелигенција и биоинжењеринг – две области које су у Србији већ препознате као кључне за будући економски раст. Наша блиска сарадња са WEF-ом такође доприноси међународном признању Србије као глобалног центра за истраживање и развој нових технологија”, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Током посете Женеви председница Владе Ана Брнабић састала се са Клаусом Швабом, оснивачем и извршним директором Светског економског форума, и са Боргеом Брендеом, председником Светског економског форума.

Центар Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији биће 16. у мрежи центара форума у свету и први у региону Западног Балкана. Центар ће функционисати као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију.

„Центар за четврту индустријску револуцију у Србији радиће у оквиру Канцеларије Владе Србије за IT и еУправу. Овај центар ће блиско сарађивати са другим значајним националним институцијама, пре свега са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интелигенцију и Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, са другим државним установама, научним институтима и са приватним сектором. Екосистем формиран око центра користиће инфраструктуру Националне платформе за развој вештачке интелигенције, Центра за секвенцирање генома и будућег биоекономског центра – БИО4 Кампус”, изјавио је директор Канцеларије за ИТ и еУправу др Михаило Јовановић.

Потписивање Споразума о оснивању Центра за четврту индустријску револуција са WEF-ом представља потврду резултата Владе Републике Србије у пројектима дигитализације, развоју ИТ сектора и еУправе, иновацијaма и улагању у образовање и знање Србије. Оснивање српског Центра представља још један снажан имплус даљем развоју и IT сектора и иновацијама, технолошком препороду и лидерству Србије у овом делу Европе. У ери четврте индустријске револуције Србија користи своју шансу и постаје регионални технолошки и научни лидер.

На иницијативу премијерке Ане Брнабић, Влада Републике Србије је визионарски 2019. донела Стратегију развоја вештачке интелигенције, као једна од само 26. земаља у целом свету која је такву стратегију имала, и у оквиру ње је циљ да се успостави Национална платформа за развој вештачке интелигенције. Само две и по године пошто је у Крагујевцу постављен камен темељац за изградњу дата центра, у оквиру њега се пустила у рад и платформа за вештачку интелигенцију и суперкомпјутер. Платформа је на располагању нашим иновативним стартап компанијама и научницима како би брзо развијали нове производе вештачке интелигенције.