Гојковић упутила писма ЕУ и UNDP због пројекта реконструкције куће Џафера Деве

Гојковић упутила писма ЕУ и UNDP због пројекта реконструкције куће Џафера Деве

07/02/2022 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић упутила је писма комесарки Европске уније за иновације, истраживања, културу, образовање и младе Марији Габријел и извршном директору Програма Уједињених нација за развој (UNDP) Акиму Штајнеру и изразила забринутост у вези са пројектом реконструкције куће Џафера Ибрахима Деве у Косовској Митровици и апеловала да се спорни пројекат не реализује.

 

Имајући у виду значај и важност супротстављању и спречавању јачања екстремизма и ревизионизма који подстичу једностраност и насиље, Гојковић је истакла забринутост у вези са питањем пројекта реконструкције куће Џафера Ибрахима Деве и идеје да у њој буде смештен регионални центар за културу.

Министарка је нагласила да су чињенице у вези са овим случајем општепознате – реч је о озлоглашеном нацистичком колаборационисти, који је био активан у формирању СС дивизије „Скендер-бег“, познатом по припремању и злочинима над српским и јеврејским становништвом, градоначелнику Митровице у време Другог светског рата и министру унутрашњих послова Албаније, кога је Адолф Хитлер одликовао 1944. године.

Гојковић је у писму додала да је из ових разлога са изненађењем примила вест да се ова активност реализује у оквиру пројекта Европске уније „Културно наслеђе као покретач дијалога међу заједницама и социјалне кохезије који доприноси стабилности и миру”, а уз подршку UNDP.

Она је истакла да је поменути пројекат разлог дубоке узнемирености припадника српског и јеврејског народа и целокупне јавности овог региона, као и да он грубо угрожава не само достојанство жртава злочина почињених у време Другог светског рата и неговање културе сећања, већ и напоре који се данас чине у циљу успостављања дијалога.

Министарка културе и информисања је указала да зато наводни интерес за архитектонски значај овог објекта, као и идеја да он буде коришћен као културни центар у циљу повезивања локалних заједница и промоцију толеранције, мултикултурализма и повезаности локалних заједница делује у најмању руку цинично.

Гојковић је напоменула да његова реализација јача осећај несигурности у српској заједници чија су људска и грађанска права константно угрожена на овом простору и која је готово свакодневно суочена са етнички мотивисаним инцидентима и насиљем над људима и културним добрима.

„Желим да са вама поделим своје уверење да агенције УН и ЕУ, у складу са мандатом и вредностима које подржавају, не могу бити део оваквих пројеката. У складу са тим, понављамо наш захтев да спорни пројекат не буде реализован“, истакла је Гојковић и додала да ће Министарство културе и информисања Републике Србије наставити да буде привржен партнер на плану спровођења циљева и промовисања вредности УН и ЕУ.