Јужни гасни коридор важан за читав Западни Балкан

Јужни гасни коридор важан за читав Западни Балкан

04/02/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да су енергетска транзиција и борба против климатских промена глобални процеси који траже од сваке државе да пронађе равнотежу између привредног развоја и заштите животне средине. Енергетски, економски и политички изазови са којима се суочавају Европа и свет захтевају заједничко деловање, рекла је она у видео-поруци којом се обратила учесницима осмог министарског састанка Саветодавног већа Јужног гасног коридора у Бакуу.

„Испред свих нас су велики енергетски, економски и политички изазови који траже заједничко деловање и разумевање. Енергетска транзиција тражи од сваке државе да пронађе равнотежу између привредног развоја и заштите животне средине, између енергетике и рударства и животне средине. Међутим, енергетска транзиција је и питање енергетске безбедности у условима кад не само енергетски сектор, већ и читаве економије, иду у правцу декарбонизације. Без обзира на то које године прокламовали као наш циљ, до када желимо да будемо карбонски неутрални, много је важније да ли на том путу имамо јасну слику тектонских промена које морамо контролисано извести у сектору енергеске инфраструктуре. Верујем да имамо довољно снаге да се удружимо, јер је то једини начин да те циљеве и остваримо, а за добробит будућих генерација и наше планете. Управо овде, на нашем осмом састанку, верујем да нам је свима јасно да је кључна претпоставка гасне, а самим тим енергетске безбедности Европе, те земаља западног Балкана, континуирано, стабилно снабдевање природним гасом, односно диверзификација рута и диверзификација снабдевача гасом, али и једнако важно – формирање стратешких резерви овог енергента“, рекла је Михајловићева.

Она је рекла да је без стратешких резерви цео континент додатно осетљив на унутрашње и спољне економске и политичке факторе.

„Србија се, као и друге земље југоисточне Европе, суочава са свим овим изазовима, можда чак некад и интензивније од земаља чланица ЕУ. Ти изазови се огледају у актуелном расту цена природног гаса, самим тим поремећаја на тржишту. Велики изазов је и декарбонизација, јер је природни гас важан као транзитно гориво. Србија је диверзификовала руте, али морамо да учинимо много и на диверзификацији снабдевача. Србија, иако има две руте снабдевања гасом, кроз те гасоводе тече руски гас. Наша стратегија, и зато смо овде, јесте хитна диверзификација добављача. Управо зато, Јужни гасни коридор и гасовод ТАП као његов кључни део, јесте тако значајан за наше земље западног Балкана“, рекла је она.

Михајловићева је истакла да је 1. фебруара започела изградња гасне интерконекције Србија-Бугарска, уз подршку ЕУ и ЕИБ, као и да ће када буде оперативна у 2023. години, Србија бити спремна да се повеже са другим гасоводима, односно са другим снабдевачима гаса.

„На овај начин се отварају могућности снабдевања Србије природним гасом из Азербејџана (Каспијског региона), из гасовода на Јужном гасном коридору, али и из других извора, постојећих (ЛНГ терминал у Грчкој) или оних који у перспективи могу бити извор гаса за наш регион (Источни Медитеран). Наша визија и стратегија нису само интерконекција Србија-Бугарска, већ и и повезивање  гасоводима са свим нашим суседима. Само ако смо инфраструктурно повезани можемо бити и енергетски безбедни – то је порука, наш задатак, наша стратегија. То је сигуран пут на политичкој и енергетској безбедности региона“, поручила је она у обраћању.