Задржати висок ниво политичког дијалога и економске сарадње Србије и Немачке

Задржати висок ниво политичког дијалога и економске сарадње Србије и Немачке

04/02/2022 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са послаником Социјалдемократске партије Немачке и известиоцем за западни Балкан у Спољнополитичком одбору Бундестага Адисом Ахметовићем.

Селаковић је поручио да је Србија јасно опредељена да са Немачком остварује што је могуће бољу сарадњу на свим пољима, као и да жели да висок ново политичког дијалога буде настављен и током мандата канцелара Олафа Шолца.

Честитавши на именовању на функцију известиоца посланичке групе СПД за западни Балкан, министар је изразио наду да ће Ахметовић својим ангажманом допринети даљем унапређивању веза Немачке и нашег региона, као и јачању дијалога унутар самог региона.

Шеф српске дипломатије подвукао је да је Немачка један од наших најзначајнијих економских партнера и највећих инвеститора у српску привреду, те је, у том смислу, казао да очекујемо да се настави позитиван тренд у спољнотрговинској размени и коришћењу инвестиционих потенцијала.

Министар је захвалио Немачкој на подршци нашем европском путу, али и поручио да очекујемо њену даљу подршку у отварању нових кластера.

Такође, навео је да Србија придаје велики значај „Берлинском процесу“ као форуму који пружа подршку ЕУ интеграцијама западног Балкана кроз конкретне пројекте и мере, али и указао на нашу посвећеност иницијативи „Отворени  Балкан“.

Селаковић је истакао да је регион у фокусу наших спољнополитичких приоритета и да ће Србија наставити да буде промотер мира и стабилности у региону.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, министар је поновио да је Србија опредељена и спремна за наставак дијалога, али да га друга страна упорно опструира и избегава да спроведе своје обавезе.

У том контексту, Селаковић је изразио нашу забринутост због тога што Приштина није дозволила гласање на референдуму о измени Устава Републике Србије, али и нагласио да очекујемо да ће утицајни актери у међународној заједници уложити напоре како би грађанима Србије на КиМ било омогућено гласање на предстојећим председничким и парламентарним изборима.