Sastanak Stefanovića sa Gabrijelom Eskobarom

Sastanak Stefanovića sa Gabrijelom Eskobarom

04/02/2022 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, koji boravi u poseti Republici Srbiji.


Ministar Stefanović ocenio je da saradnja dve zemlje u oblasti odbrane ima uzlazni trend, posebno u vojno-vojnoj oblasti, i istakao da zajedničke vežbe podižu nivo operativnih sposobnosti dve vojske. Stefanović i Eskobar su se saglasili da dobru saradnju u ovoj oblasti treba nastaviti i intezivirati.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan naveo je ovom prilikom da strateški dijalog Republike Srbije i SAD predstavlja značajan doprinos unapređenju odnosa naših zemalja, ali da ima svakako pozitivan uticaj i na odnose na Zapadnom Balkanu. On je izrazio podršku inicijativi Otvoreni Balkan ocenjujući je kao važan doprinos napretku našeg regiona.

Ministar Stefanović istakao je da inicijativa predsednika Vučića Otvoreni Balkan predstavlja veoma značajan iskorak u jačanju međusobnog razumevanja i uvažavanja u regionu i ostavlja po strani različitosti, dok istovremeno ubrzava ekonomski razvoj i stvaranje boljih uslova za život građana.

Stefanović i Eskobar su se saglasili da samo ekonomski razvoj i stabilnost mogu da dovedu do napretka celog regiona.