Циљ Србије је дугорочна стабилност у снабдевању гасом

Циљ Србије је дугорочна стабилност у снабдевању гасом

04/02/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Србија је отворена за све могућности диверзификације извора и праваца снабдевања природним гасом, а изградњом интерконекције са Бугарском, што је део политике регионалног повезивања које спроводи Министарство рударства и енергетике, добићемо могућност да се повежемо на Јужни гасни коридор. Та веза ће Србији омогућити снабдевање природним гасом из Каспијског региона, Средњег истока, као и снабдевање са ЛНГ терминала у Грчкој, рекао је Раша Којчић, помоћник министарке рударства и енергетике, у разговору са министром енергетике Азербејџана Парвизом Шахбазовом.

Којчић и Шахбазов састали су се током Осмог министарског састанка Саветодавног већа Јужног гасног коридора, који се одржава у Бакуу, и разговарали о унапређењу односа у гасном сектору и сарадњи у другим областима енергетике.

„Јужни гасни коридор има велики значај за диверзификацију снабдевања гасом Србије и Министарство рударства и енергетике ради на регионалном гасном повезивању. У том смислу, кључна је интерконекција са Бугарском кроз изградњу гасовода Ниш-Димитровград, коју је подржала Европска унија. Тиме се отвара могућност повезивања са Јужним гасним коридором, чиме добијамо потпуно нову руту снабдевања гасом и други извор снабдевања. Такође, веза са Јужним гасним коридором Србији ће омогућити снабдевање природним гасом из Каспијског региона, са Блиског истока, као и снабдевање са ЛНГ терминала у Грчкој, а у перспективи и повезивање са источномедитеранским гасоводом. То је део енергетске политике коју спроводи Министарство и која ће осигурати дугорочну стабилност у снабдевању гасом. Када је реч о унапређењу односа са Азербејџаном, осим у сектору нафте и гаса, постоји велики простор за сарадњу у области енергетске транзиције, коришћења ОИЕ, размене искустава, као и у унапређивању пословних веза између привредних субјеката у области енергетике“, рекао је Којчић.

Азербејџански министар енергетике захвалио је потпредседници Владе и ресорној министарки на досадашњој сарадњи, обраћању на министарском самиту и учешћу Министарства у раду саветодавног већа.

„Са Србијом имамо одличне односе у свим областима, политичким и економским. Када говоримо о енергетици, споразум о сарадњи који ћемо потписали прилика је да продубимо сарадњу и разговарамо о конкретним корацима у наредном периоду. Количине гаса који експлоатишемо и извозимо, посебно имајући у обзир истражна поља, биће довољна и за снабдевање Србије и других балканских земаља. Србија је за нас важан партнер, с обзиром на геополитички положај и ваш однос према ЕУ, као и чињеницу да сте у Енергетској заједници, и желимо да разговарамо конкретније на свим нивоима о будућој сарадњи“, рекао је Шахбазов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Којчић је у Бакуу, током осмог министарског састанка Саветодавног већа Јужног гасног коридора, разговарао и са делегацијом компаније „Масдар“ из Абу Дабија, коју је предводио Мохамед Џамал ал Рамахи, извршни директор, о пројектима које ова компанија реализује у Србији, као и унапређењу сарадње у области зелене енергије и инвестиција у ОИЕ у Србији.