Усвојен Програм обнове – Сремски Карловци добиће нови културни центар

Усвојен Програм обнове – Сремски Карловци добиће нови културни центар

04/02/2022 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Седница Одбора за обнову и развој Сремских Карловаца одржана је данас у Сремским Карловцима и том приликом су договорени наредни кораци очувања  културно-историјског и духовног наслеђа града и будућег културног, туристичког и свеукупног развоја. 

 

На седници, којом је председавала председница Одбора и министарка културе и информисања Маја Гојковић, разматрана је и усвојена Одлука о програму обнове културно-историјског наслеђа и подстицања развоја Сремских Карловаца за 2022. годину.

„Предвидели смо 1.3 милијарде динара, имамо више нивоа финансирања, а из буџета Министарства културе и информисања је издвојено 50 милиона динара за обнову фасада, и 15 милиона динара за документацију која је потребна за изградњу новог Културног центра, који смо најавили приликом одржавања конститутивне седнице“, напоменула је министарка културе.

Гојковић је истакла да ће Програм обнове и развоја бити и на наредној седници Владе Србије и да омогућава обнову нашег центра духовности, културе и образовања и навела да је важно да у Сремским Карловцима, поред обнове постојећих објеката, буду иницирани и нови културни садржаји, као и да део активности националних и покрајинских установа културе буду одржане у Сремским Карловцима.

Гојковић је указала да би на тај начин Сремски Карловци оживели и као место са новим културним садржајем који би привукао и нову публику чиме би се “удахнуо нови живот Карловцима”.

Гојковић је нагласила да ће у том контексту бити значајна изградња културног центра, који ће имати мултифункционалну позоришну и биоскопску салу, галерију и библиотеку.

Гојковић је напоменула да су размотрене две могућности – да се реновира стара биоскопска сала или изгради нови културни центар.

„Одлучили смо се за нову локацију на локацији паркинга овде у Сремским Карловцима, јер ту су потпуно чисти власнички односи, али и просторно највише одговара ономе што је замисао Одбора, шта је потребно Сремским Карловцима и шта је потребно некој новој публици којој смо као Одбор окренути“, нагласила је министарка културе и додала да се тиме стичу услови да Сремски Карловци једног дана постану прави српски центар културе наше државе.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да ће током ове године бити реализовани бројни пројекти и најавио да у наредних десет дана почиње реконструкција улице Браће Анђелић.

„Одржали смо важан састанак, утврдили програм обнове Сремских Карловаца. Симболички, обнову настављамо реконструкцијом куће Димитрија Анастасијевића Сабоа, оснивача прве српске гимназије“, изјавио је Мировић.

Према његовим речима, све више новца биће уложено у Сремске Карловце и тиме ћемо вратити дуг свим нашим људима важним за нашу историју и културу и који су умногоме обележили једно време, али и време у којем ми живимо.

„Реконструкција улице Браће Анђелић је веома значајна јер ће тиме бити омогућено да наредних година приступимо реконструкцији Трга Бранка Радичевића. Ове године ћемо завршити фасаду Патријаршијског двора, већину фасада на самом тргу као и један део у ширем центру Сремских Карловаца“, додао је Мировић и нагласио  да ће бити припремљена и пројектна документација за реконструкцију заједничког Архива Митрополије и Српске академије наука и уметности.

Програм обнове културно-историјског наслеђа и подстицања развоја Сремских Карловаца за 2022. годину припремљен је у складу са одредбама Закона о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Сремских Карловаца. Програмом обнове и развоја утврђени су пројекти обнове, заштите, очувања и коришћења културних добара, као и комуналног опремања, односно обнове и изградње пратеће инфраструктуре у оквиру просторно културно-историјске целине која је утврђена за непокретно културно добро од изузетног значаја.

Народна скупштина Републике Србије на предлог покрајинске Владе маја 2021. године донела је Закон о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Сремских Карловаца. На основу овог Закона Влада Републике Србије је донела Решење о именовању нашег одбора који је добио задатак да ради на програму обнове и ревитализације и прати обнову.