Србија посвећена дипломатском решавању отворених питања

Србија посвећена дипломатском решавању отворених питања

03/02/2022 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић имао је данас трилатерални састанак са замеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником за западни Балкан Габријелом Ескобаром и специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и остала регионална питања на западном Балкану Мирославом Лајчаком.

Шеф српске дипломатије је овом приликом поручио да је Србија чврсто на путу евроинтеграција, да је у потпуности посвећена реформском процесу и унапређењу свих сегмената нашег друштва, те да се нада да ће такво опредељење бити и валоризовано отварањем преговарачких кластера.

Селаковић је истакао и нашу искрену посвећеност регионалној сарадњи, очувању стабилности и дипломатском решавању отворених питања, објаснивши да су мир и стабилност највиши интерес Србије и услов наставка њеног напретка.

Саговорници су размотрили низ регионалних питања, а министар Селаковић је истакао да је Србија доследна у немешању у унутрашња питања суседних држава и чврста у ставу да је све несугласице потребно решавати демократским политичким дијалогом.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, министар Селаковић је саговорницима пренео да смо спремни за наставак дијалога и отворени за постизање компромисног договора који ће бити обострано прихватљив.

Селаковић је подсетио да је Београд испунио готово све обавезе из дијалога, док Приштина, ни скоро девет година након постизања Бриселског споразума, није испунила његов главни део, а то је формирање Заједнице српских општина.

Министар је саговорницима захвалио на личном ангажовању у том процесу, али и упозорио на опасност од сталних настојања Приштине да једностраним потезима обесмисли дијалог и дестабилизује регион.

Посебно се осврнувши на питање организовања предстојећих избора у Србији на подручју Косова и Метохије, Селаковић је нагласио значај приоритетног решавања тог питања, подсетивши да су у протекле две деценије сви изборни циклуси које је организовао Београд били спроведени и на територији наше јужне покрајине уз асистенцију ОЕБС-а.