146. годишњица настанка и рада Црвеног крста Србије

146. годишњица настанка и рада Црвеног крста Србије

03/02/2022 Off By BERB

Фото: Црвени крст Србије

 

Црвени крст Србије 6. фебруара 2022. године обележава 146 година постојања и рада у нашој земљи. Српско Друштво Црвеног крста је основано је 25. јануара по старом, а 6. фебруара по новом календару 1876. године у Београду, у згради на Студентском тргу. На том месту данас је зграда Југословенске кинотеке где постоји и спомен плоча о настанку најстарије хуманитарне организације у земљи. Оснивач Црвеног крста Србије био је др.Владан Ђорђевић, а први председник Друштва  Митрополит Михајло Јовановић.

 

Иницијативу за оснивање Српског Друштва Црвеног крста др Владан Ђорђевић покренуо у време Херцеговачког устанка. Свечаној седници где је основано Српско  Друштво Црвеног крста  присуствовали су  знаменити људи тадашње Србије као што су: Јосиф Панчић, Ђорђе Вајферт, Илија Коларац и проф. Коста Стојановић и други. Залагањем Владана Ђорђевића Србија је потписала Прву Женевску конвенцију што је омогућило Српском Друштву Црвеног крста међународно признање, а нашу организацију сврстало у 15 првооснованих националних друштава Црвеног крста у свету.

Црвени крст Србије данас има преко 60.000 волонтера, од којих је половина оних који су свакодневно укључени у активности Црвеног крста, 130.207 чланова и 724 запослених у 183 организације Црвеног крста у градовима и општинама, 2 покрајинске организације и седишту Црвеног крста Србије.

Председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић поводом годишњице организације изјавио је:

„Црвени крст Србије је свих 146 година био са својим народом помажући свима којима су помоћ, утеха и нада били потребни. Црвени крст је народ, и народ је Црвени крст. Овај однос је суштина дуговечности наше организације. Поред угрожених људи, важан фокус деловања Црвеног крста је био мобилисање што већег броја волонтера и људи који су помагали Црвени крст као дародавци или чланови. Окупљањем волонтера, чланова и дародаваца начињен је велики круг добрих људи“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У години за нама, када још увек траје пандемија вируса корона, Црвени крст је остварио своје најзначајније програмске активности:

  • У Србији је током 2021. године прикупљено 176 jединица крви (2,65% у односу на број становника) у 3.303 организованe акцијe Црвеног крста са просеком одзива 37 јединица крви по акцији,
  • У оквиру активности одговора на несреће пружена је помоћ за 394 особа (46.464 породица) које су биле угрожене несрећама или пандемијом корона вируса. Најугроженијем становништву је дистрибуирано  672 тонe помоћи,
  • Црвени крст је припремио 6.572.644 топлa кувана оброка за 33.290 корисника у 77 средина у Републици Србији,
  • Директном помоћи кроз програме и активности у оквиру социјалне делатности, Црвени крст у Србији досегао је и помогао 298 појединаца,
  • У првој помоћи, реалистичком приказу повреда, стања и обољења током 2021. године обучено је укупно 24.469 грађана,
  • Програм бриге о старијима је реализован у 75 организација. Број старијих суграђана обухваћених прогамом био је 134, а развијено је 54 групе самопомоћи старијих у 26 општинa у Србији,
  • Црвени крст је у 118 средина обрадовао новогодишњим пакетићем 31.898 малишана током 2021. године,
  • Здравствено превентивни пројекти на локалном нивоу (нпр. болести прљавих руку, хигијена) реализовани су у 120 организација. 39.726 деце је било укључено у предавања и радионице на тему здравих стилова живота,
  • У Црвеном крсту Србије ангажовано је 230 младих волонтера, при чему је  2.626 младих особа почело је да волонтира у Црвеном крсту по први пут прошле године.

Кроз све године постојања, Црвени крст Србије је деловао поштујући основне принципе Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца: хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност.

Обраћање председника Црвеног крста Србије проф. др  Драгана Радовановића поводом годишњице организације  можете преузети са линка:

https://youtu.be/NAT8xn_pVnw