„Бехтел“ заинтересован за изградњу енергетске инфраструктуре

„Бехтел“ заинтересован за изградњу енергетске инфраструктуре

31/01/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас Стјуартом Џонсом, председником компаније „Бехтел“, о сарадњи у области енергетике, постојећим пројектима које реализује ова компанија у Србији, као и новим инвестицијама у енергетском сектору, посебно у области обновљивих извора енергије.

„Наш циљ јесте да обезбедимо дугорочну енергетску стабилност и независност, а улагање у нове капацитете који користе обновљиве изворе су један од приоритета, јер чиста енергија представља нови извор националне снаге и безбедности. Развој енергетске инфраструктуре је један од стубова енергетске политике, а простор за инвестиције у овој области је велики и желимо да видимо најбоље светске компаније, попут „Бехтела“ у овом сектору у Србији. Обновљиви извори енергије су будућност, посебно када говоримо о великим хидроелектранама, ветро и соларним електранама. Такође, реверзибилне хидроелектране су део наше визије развоја енергетике, посебно изградња „Ђердапа 3“ и „Бистрице“. Надам се да ћемо наставити добру сарадњу, коју смо започели у време док сам водила Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре“, рекла је Михајловићева.

Она је нагласила да Србија има најбољи инвестициони амбијент, а енергетска инфраструктура је област у којој ће се највише улагати у будућем периоду, и додала да су пројекти у сектору енергетике и рударства вредни више од 28 милијарди евра, од чега је највећи део за ОИЕ.

„Изазови са којима се суочава Србија када је реч о коришћењу ОИЕ и енергетској транзицији јесу изазови са којима се суочавају све државе, али драго ми је да сте посвећени питању које је важно на глобалном нивоу. Захваљујући сарадњи са Вама учествујемо у изградњи Моравског коридора, а желимо да будемо део инфраструктурних пројеката у области енергетике, посебно када је реч о ОИЕ и посвећени смо унапређењу сарадње“, рекао је Џонс.

На састанку је учествовао и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, који је рекао да Сједињене Државе остају посвећене унапређењу односа између две земље и изразио очекивање да ће „Бехтел“, као и друге компаније из ове државе, учествовати у развојним пројектима у Србији.