Значајан простор за унапређење економске сарадње са Летонијом

Значајан простор за унапређење економске сарадње са Летонијом

31/01/2022 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министром спољних послова Републике Летоније Едгарсом Ринкевичсом о билатералним односима, економској и трговинској сарадњи и напретку Србије у процесу европских интеграција.

 

Председница владе изнела је став о стратешком опредељењу Србије за приступање Европској унији, истичући да веома цени подршку коју Летонија пружа Србији на њеном европском путу, а нарочито за отварање Кластера 4 у децембру прошле године. Она је истакла да очекује да ће, током француског председавања Савету Европске уније, Србија отворити и Кластер 3 који се односи на конкурентност и инклузивни раст.

Србија се, како је објаснила премијерка Брнабић залаже за напредак Западног Балкана на европском путу, који је, према њеним речима, од суштинског значаја за стабилност региона.

Шеф летонске дипломатије похвалио је напредак Србије на пољу евроинтеграција, истичући да су успешно спроведеним референдумом о уставним променама учињени значајни кораци у области реформе правосуђа и кључни за даљи напредак у области владавине права.

Ринкевичс је оценио да постоји значајан простор за унапређење економске сарадње и повећање обима спољнотрговинске размене и да је Летонија, када епидемиолошки услови дозволе, отворена за директне контакте привредника две земље, који би могли допринети снажнијој економској сарадњи. Две стране су посебно апострофирале могућности сарадње у области биоекономије.

Премијерка Брнабић захвалила је на доприносу Летоније безбедности на Косову и Метохији кроз значајно учешће у саставу мисија КФОР и ЕУЛЕКС, оцењујући да је присуство ових мисија и даље неопходно и да умногоме утиче на сигурност грађана.

Министар Ринкевичс пренео је подршку Летоније нормализацији односа и остваривање напретка у дијалогу Београда и Приштине уз пуну примену договореног, истичући да ова земља чврсто подржава поштовање демократских процеса и став да је неопходно омогућити гласање Срба који живе на Косову и Метохији на предстојећим изборима.

Премијерка Србије и министар спољних послова Летоније изразили су уверење да ће по завршетку пандемије бити интензивирани и политичких контакти на највишем нивоу, како би се продубила билатерална сарадња две државе.