Субвенционисана набавка заштитног рама за возаче трактора

Субвенционисана набавка заштитног рама за возаче трактора

31/01/2022 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре биће носилац активности које се односе на доделу субвенција за набавку и уградњу универзалног заштитног рама за тракторе, са циљем додатног повећања безбедности возача трактора и свих учесника у саобраћају.

 

“Имајући у виду да уградња заштитне кабине или рама захтева додатна финансијска средства, омогућићемо нашим пољопривредницима, власницима трактора, субвенционисану куповину заштитног рама чији је основни циљ управо заштита возача у случају превртања трактора. Највећи број повређених и погинулих у саобраћајним незгодама у којима су учествовали трактори су управо возачи или путници на тракторима, а најчешћи разлог томе је управо фатално превртање трактора. Овом превентивном акцијом спасићемо стотине људи који користе тракторе у свакодневном раду”, рекао је министар Томислав Момировић.

Република Србија је једна од водећих земаља у броју трактора по броју становника и према расположивим подацима око 203.000 трактора регистровано је у Србији. Подаци о распрострањености трактора без заштитне структуре у Републици Србији показују да је проценат оваквих возила у Војводини око 20% док тај број у Мачви достиже и око 40-50 одсто.

У периоду од 2016. до 2020. године, у Републици Србији су погинула 144 возача или путника трактора, док је повређених лица у саобраћајним незгодама са учешћем трактора било близу 2.000. Лица погинула у саобраћајним незгодама са учешћем трактора чине око седам одсто свих погинулих лица у саобраћајним незгодама у Републици Србији. У просеку, годишње се у Србији догоди око 518 саобраћајних незгода у којима је један од учесника био трактор.