Светосавље путоказ читавом српском народу

Светосавље путоказ читавом српском народу

28/01/2022 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић поручио је вечерас на Светосавској академији у Скопљу да је Свети Сава дао путоказ читавом српском народу и да је природно што се данашња Србија, која се бори да се економски и привредно уздигне, идући путем духовне обнове враћа светосављу.

 

Селаковић, који је свечаности присуствовао у својству специјалног изасланика председника Србије, истакао је да је светосавље између осталог и све оно што нас везује са другим народима, са нашим суседима, без обзира на веру или нацију којој припадају.

“У светосављу је сабрана наша жеља да живимо заједно у миру и љубави, у братству са другима. Има ли лепшег места да се ова порука изговори него овде у Скопљу? Има ли чвршћег и веродостојнијег начина да се некоме обавежете на љубав и пријатељство од светосавског печата? Уверен сам да нема”, казао је Селаковић.

Према његовим речима, у моралном и духовном смислу Свети Сава је недостижни узор обичним људима, али је компас и светионик васколиком српству, а сви завети српског рода, били они видовданско-косовски они орашачки, само су борба или за одбрану или за обнову светосавског завета.

“Све што српски народ данас има на одређени начин има основе у светосављу. Наша државност има корене у политичком и дипломатском прегалаштву Светога Саве. Наша духовност почиње од Светога Саве. Наша национална самосвест креће се у духовним пространствима које је утемељио Свети Сава”, објаснио је Селаковић.

Истичући да је духовност српског народа интегрална и недељива и да светосавље не познаје физичке препреке и границе, Селаковић је констатовао да је зато свеједно да ли се светосавској академији присуствује у Скопљу, Београду, Бањалуци, Бијелом Пољу, Пљевљима, Темишвару, Чикагу, Бечу или Љубљани.

Он је подсетио на Михајла Пупина, чији су преци из Македоније дошли у Банат, а кога је мајка, како је сам испричао у својој аутобиографији, у свет испратила након што ју је у сну посетио Свети Сава.

“Као што је мајка Пупина родила не само за себе већ за цео свет, тако је и мајка Саву родила не само за нас Србе већ за све честите људе добре воље”, казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије захвалио је овом приликом влади и грађанима Северне Македоније на срдачном пријему и покровитељству прославе Савиндана у Скопљу.

На Светосавској академији су се окупљеним припадницима српске националне заједнице, која Савиндан прославља као Национални празник Срба у Северној Македонији, такође, између осталих, обратили северномакедонски премијер Димитар Ковачевски и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.