Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

27/01/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije i izaslanica predsednika Republike Darija Kisić Tepavčević poručila je danas da je naša zemlja, boreći se za mir, jednakost i ravnopravnost u Drugom svetskom ratu, pokazala da je borba protiv zla u korenu njenog bića.

 

Kisić Tepavčević je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, položila venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Ona je, podsećajući na to da se Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava kao sećanje na oslobođenje koncentracionog logora Aušvic, naglasila da je tada, pre 77 godina, vraćena silom oduzeta sloboda, nada i život.

Danas se sećamo i svih žrtava Drugog svetskog rata, nasilja, užasa, stradanja i bezumlja, koje ne sme da se zaboravi i ne sme da se ponovi nikada više i nikome, naglasila je ministarka i dodala da brutalni zločin nad Jevrejima predstavlja najveći poraz čovečanstva u čitavoj njegovoj istoriji.

Ona je istakla da, pamteći sistemsko iskorenjivanje jevrejskog naroda, kojem je prethodio najteži oblik diskriminacije, obavezujemo sve nas, kao i buduće generacije, da se još više i odlučnije borimo za to da se zločini ne zaborave i da se više nikada ne ponove.

Ova sećanja su dužnost i obaveza svih nas, kao i to da našoj deci osiguramo budućnost u kojoj vladaju mir, tolerancija i razumevanje, a ne mržnja, nasilje i zlo. Da ih naučimo da su sloboda, zajedništvo i mir ideali koji pokreću čoveka da se suprotstavi svakom sukobu i nesreći. To su jedini ideali koji vode ka napretku, navela je Kisić Tepavčević.

Ministarka je podsetila i na to da je naša zemlja uvek bila na strani slobode i na strani pravde, da se uvek suprotstavljala svakom obliku fašizma i antisemitizma.

I danas, sa ovog stradalnog mesta, još jednom poručujemo da zaborav i ćutanje nikada nisu bili naša opcija, poručila je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, Srbija je zemlja koja odlučno ide napred, ponosna na sopstvenu tradiciju i identitet i koja svojim ponašanjem danas, kao i u Drugom svetskom ratu, svedoči da su njene osnovne vrednosti sloboda i pravda, kao jedini održivi temelji istinskog patriotizma.

Ceremoniji odavanja počasti prisustvovali su potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, predstavnici Grada Beograda, diplomatskog kora, Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, preživeli u Holokaustu i potomci žrtava.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u znak sećanja na dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Drugi svetski rat odneo je više od šest miliona nedužnih žrtava – pripadnika jevrejskog naroda, a Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Jasenovac, Staro sajmište, Jajinci, logor „Crveni krst“ u Nišu, neka su od masovnih stratišta nevinih žrtava.