Obrazovanje stub jake države i uspešnog društva

Obrazovanje stub jake države i uspešnog društva

28/01/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je obrazovanje stub jake države i uspešnog društva i poručila da će u narednih pet godina u obnovu i izgradnju fakulteta biti uloženo dodatnih 135 miliona evra.

Brnabić je na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji u Kombank dvorani istakla da je Sveti Sava dao crkvu kao sigurnost, a srpsku školu kao osnovu, navodeći da je na tim stubovima nastala Srbija, koja svakim danom postaje sve bolja.

Naša zemlja je i danas na putu Svetog Save. U Srbiji danas radi 176.955 učitelja, nastavnika i profesora. U osnovne i srednje škole ide 1.050.000 naše dece, dok 285.000 njih studira, precizirala je ona.

Premijerka je ukazala na to da se svake godine uvećava ulaganje u obrazovni sistem, a da je sada na nivou od 252 milijarde dinara, što je, kako je naglasila, za 43 odsto više u odnosu na 2017. godinu.

Prema njenim rečima, osnovna zarada u prosveti je pre deset godina iznosila 44.000 dinara, a sad je nešto više od 67.000 dinara, što je rast od preko 53 odsto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povećanju zarada u prosveti će se, kako je poručila, posvetiti veća pažnja, jer su plate daleko od zadovoljavajućih u odnosu na to koliko prosvetni radnici zaslužuju.

Mi nikada nismo gledali na Srbiju kao na zemlju jeftine radne snage, upravo suprotno Srbija pobeđuje zahvaljujući svom obrazovnom sistemu, pameti, kreativnosti i idejama, podvukla je Brnabić.

Prema njenim rečima, najveću dodatnu vrednost u ekonomiji donose upravo pamet i ideje.

Premijerka je poručila da će država nastaviti da ulaže u standard zaposlenih u prosveti, jer bez kvalitetnih i stručnih ljudi nema budućnosti.

Takođe, nastaviće se i sa digitalizacijom, potvrdila je ona, uz ocenu da se u najvećoj meri u tome do sada uspelo.

Čeka nas još mnogo posla, ali mislim da je obrazovni sistem u uslovima pandemije pokazao da brže od mnogih može da savlada krizu i zbog toga želim još jednom da kažem hvala, istakla je Brnabić,čestitajući školsku slavu.

Svetosavskoj akademiji pod nazivom “Blago Svetog Save” prisustvovali su predstavnici Skupštine i Vlade Srbije, Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica, Vojske Srbije, ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore Vesna Bratić, rektori, profesori, studenti i đaci.