Ministar Stefanović sa šefovima Komiteta za odbranu i Grupe za Srbiju u britanskom Parlamentu

Ministar Stefanović sa šefovima Komiteta za odbranu i Grupe za Srbiju u britanskom Parlamentu

26/01/2022 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske sa predsedavajućim Komiteta za odbranu Elvudom Tobajasom i predsedavajućim Parlamentarne grupe za Srbiju Donjeg doma Parlamenta Endrjuom Bridžinom.

Ministar Stefanović ocenio je da ovakvi razgovori predstavljaju, ne samo priliku da se u konstruktivnom dijalogu razmene mišljenja o aktuelnim temama, već svakako doprinose međusobnom razumevanju i daljem razvoju saradnje dveju zemalja za šta postoje značajni potencijali.

On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom vojno-vojnom saradnjom, ističući zajedničke obuke i treninge pripadnika dve vojske, koji doprinose jačanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije, i zajedničko učešće u misijama UN i EU. Ministar je istakao da je Srbija vojno neutralna zemlja, čiji je glavni spoljnopolitički cilj članstvo u Evropskoj uniji. On je naveo da je naša zemlja posvećena očuvanju regionalne stabilnosti i ekonomskom razvoju, što nedvosmisleno pokazuje i inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića „Otvoreni Balkan“, usmerena na dosezanje boljeg životnog standarda svih građana i izgradnju partnerskih odnosa i saradnje na Zapadnom Balkanu.

Predsedavajući Komiteta za odbranu Parlamenta Elvud Tobajas ocenio je da su bilateralni odnosi dveju zemalja dobri, posebno u oblasti odbrane, ali da postoji prostor za njihovo dalje unapređenje.

Tobajas je, kao i Bridžin na odvojenom sastanku, ocenio da Srbija ima značajnu ulogu u stabilnosti našeg regiona i da je ekonomska saradnja oblast u kojoj postoji najviše prostora za unapređenje odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije. Predsedavajući Parlamentarne grupe za Srbiju Bridžin ovom prilikom istakao je da je Ujedinjeno Kraljevstvo opredeljeno za razvoj saradnje sa Srbijom.