Кандидатура Београда за међународну изложбу – EXPO 2027

Кандидатура Београда за међународну изложбу – EXPO 2027

26/01/2022 Off By BERB

Фото: tob.rs

 

Амбасада Републике Србије у Паризу предала је писмо кандидатуре за домаћина Међународне Специјализоване изложбе у Београду – EXPO 2027, које је потписала председница Владе Србије Ана Брнабић.

 

Предлог је да се Специјализована изложба BEOGRAD EXPO 2027/ EXPO BELGRADE 2027 са темом “Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све ” /“Play for Humanity – Sport and Music for All” одржи у Београду од 15. маја до 15. августа 2027. године.

Одржавање међународних изложби, као што је ЕXPО 2027, представља јединствену прилику за промоцију свих привредних, туристичких и културних потенцијала земље домаћина. Република Србија и Београд су доказали да поседују способност, организационе, стручне и људске капацитете за организацију највећих међународних догађаја, а организација овако великог и значајног догађаја у нашем главном граду подразумева ослањање на све потенцијале које Република Србија има. Уколико добијемо организацију, важно ће бити и искуство које наша земља има као учесник на изложбама овог типа у прошлости, а последње такво је Дубаи ЕXPО на којем је Србија остварила забележену промоцију и видљивост.

Организацијом Међународно признате изложбе ЕXPО БЕОГРАД 2027 Република Србија би се јасно позиционирала као економски, културни, али и политички центар овог дела Европе.

Осим Србије, кандидатуру за домаћина Специјализоване изложбе 2027/28 предали су држава Минесота, УСА, под темом „Healthy People, Healthy Planet: Wellness and Well Being for All“ и Пукет, Тајланд, под темом “Future of Life: Living in Harmony, Sharing Prosperity”. Претходни специјализовани ЕXPО је одржан у Астани 2017. године, а наредни планиран за 2023. годину ће се одржати у Буенос Аиресу.

Међународни биро за изложбе (BIE) организује четири сталне врсте изложби: Светске изложбе капацитета као што је овогодишњи ЕXPО у Дубаиу,

Специјализоване изложбе, Хортикултуралне изложбе и Тријенале у Милану.