Више од 200 милиона евра за унапређење енергетске ефикасности

Више од 200 милиона евра за унапређење енергетске ефикасности

26/01/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Врбасу, где је обишла радове на реконструкцији вртића у овом граду, да је унапређење енергетске ефикасности национални пројекат који значи смањење потрошње енергије и здравију животну средину.

Она је пре тога обишла и једно од 35 домаћинстава у овој општини које је добило субвенције државе за замену столарије на породичној кући.

„Пре шест месеци смо овде потписали уговор и верујем да ће све бити готово у мају. Када радови буду завршени, видеће се значај унапређења енергетске ефикасности. Уместо 8,6 милиона динара, рачуни за топлотну енергију биће 1,6 милиона. Емисија угљен-диоксида ће бити око 70 процената нижа на годишњем нивоу. Разговарала сам и са пензионерком Анком, која учествује у пројекту замене столарије. Све ово радимо због грађана и наставићемо да субвенционишемо и замену столарије, промену котлова за грејање, као и постављање соларних панела. Јако је важно да грађани препознају значај пројеката и очекујемо да се на следећем јавном позиву, који ка градовима и општинама расписујемо крајем месеца, јави још већи број грађана. Обезбедили смо за ову годину више од 200 милиона евра у буџету, јер је подизање енергетске ефикасности важно као да градимо електрану. Годишње бацимо кроз прозор производњу једне електране, а унапређењем енергетске ефикасности обезбеђујемо уштеде и за домаћинства и за државу“, рекла је Михајловићева.

Она је додала да ће следећи јавни позив за доделу субвенција за постављање соларних панела бити расписан током фебруара и позвала све локалне самоуправе да се пријаве. Она је истакла да ће Министарство обезбедити олакшице за неразвијене општине, као и за социјално угрожене грађане.

„Циљ је да сва домаћинства добију могућност да замене столарију. То је национални интерес и циљ, да у наредних неколико година смањимо потрошњу за најмање 20 до 25%, а рачуни ће бити нижи за 30, 40 процената“, рекла је она.

„Хвала потпредседници Владе, Министарству и Амбасади Швајцарске на помоћи да реконструишемо четири вртића и школу, чиме ће се побољшати услови за боравак деце. Видели смо и радове у Змајеву. Све ово не би било могуће без привредног раста и политике коју спроводе Влада и председник Александар Вучић“, рекао је Милан Новаковић, начелник Јужнобачког округа.

Предраг Ројевић, председник општине Врбас, рекао је да ће завршетком радова бити обезбеђени бољи услови за 700 ђака и 1.335 деце у вртићима.

„И овај пројекат је показатељ да се општина претвара у енергетски ефикасну. Такође, реализујемо заједно са Министарством и пројекат унапређења енергетске ефикасности, у којем учествујемо са 35 домаћинстава, која се економски и енергетски оснажују уз помоћ Министарства“, рекао је он.

Урс Шмит, амбасадор Швајцарске, изразио је задовољство наставком сарадње са Министарством кроз коју се унапређује енергетска ефикасност.

„Задовољан сам што смо овде и што заједно настављамо са спровођењем пројеката којима се унапређује енергетска ефикасност. Вредност овог пројекта је 1,5 милиона евра. Швајцарска подржава напоре Министарства да локалним самоуправама помогне у овој области. Обележавамо 30 година сарадње Србије и Швајцарске и драго ми је да можемо заједно са Министарством да радимо у области енергетске ефикасности и борбе са климатским променама, што је важан сегмент наше будуће сарадње“, рекао је он.