Србија даје пуни допринос неговању сећања на Холокауст

Србија даје пуни допринос неговању сећања на Холокауст

25/01/2022 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са делегацијом Међународне алијансе за сећање на Холокауст (IHRA), на челу са Џорџом Сантером.

 

Гојковић је истакла да Република Србија даје пуну подршку раду Међународне алијансе и подржава активности које доприносе да се страхоте прошлости не забораве, као и да се места страдања обележе и да нове генерације уче о прошлости.

Гојковић је нагласила да је Народна скупштина Републике Србије донела важан Закон о меморијалном центру „Старо сајмиште“, што је била основа да се приступи изградњи овог меморијалног центра. Гојковић је додала да је након доласка на место министра културе предузела кораке да овај закон заживи, да су изабрани Управни и Надзорни одбор и за в.д. директора установе Старо сајмиште именована др. Кринка Видаковић Петров.

Гојковић је напоменула да је у циљу очувања сећања на жртве, инициран и формулисан пројекат изградње Меморијалног центра у Бору, у спомен жртвама логора Бор и истакла важност што је делегација IHRA била у посети Бору и имала прилику да се упозна са пројектом.

Гојковић је изразила спремност на сарадњу са организацијом IHRA у оквиру укупног залагања Републике Србије за неговање културе сећања и нагласила да Србија посвећено учествује у активностима IHRA и да је много уложила у подизање свести јавности и сазнања о Холокаусту.

Сантер је поздравио активности руководства Републике Србије у заједничком циљу да се сачува сећање на Холокауст и пренесе млађим генерацијама како би се сачувало колективно сећање.

Сантер је указао да је Међународна алијанса за сећање на Холокауст отворена за сарадњу и спремна да пружи сваку експертизу и да допринос у реализацији ових пројеката као што су меморијални центри „Старо сајмиште“ и Бор.

На састанку је присуствовала в.д. директора Меморијални центар „Старо сајмиште“ Кринка Видаковић Петров, која је представила пројекат Меморијални центар „Старо сајмиште“ и планове ове установе за изградњу меморијалног центра и обнову централне куле, као и павиљона у складу са оригиналним изгледом, који ће имати изложбени простор, као и простор за едукативни садржај.