Селаковић: Очекујемо да на КиМ буде омогућено гласање на изборима у априлу

Селаковић: Очекујемо да на КиМ буде омогућено гласање на изборима у априлу

25/01/2022 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова  Србије Никола Селаковић састао се данас са шефом Мисије ОЕБС на Косову и Метохији (ОМИК) Мајклом Давенпортом.

 

Селаковић је нагласио да Србија подржава рад ОМИК, највидљивијег статусно неутралног присуства на КиМ, који делује у складу са мандатом заснованим на резолуцији Савета безбедности УН 1244, и поручио да је кључно да ОЕБС сачува такав неутралан приступ.

Шеф српске дипломатије рекао је да Србија подржава рад и активности ОМИК-а у области заштите права неалбанских заједница на КиМ, али и указао да је наш интерес да буду додатно интензивиране.

Министар Селаковић констатовао је да је посебно важно питање повратка протераних Срба и другог неалбанског становништва на КиМ, подсетивши да је 22 године од међународног присуства на КиМ одржив повратак остварило свега 1,9 одсто интерно расељених. Такође је напоменуо да је од изузетног значаја ангажовање ОМИК-а у случајевима кршења људских права повратника, као и редовно извештавање о овим случајевима.

Министар је упозорио да инциденти и провокације, попут случаја Драгице Гашић или оних на северу КиМ из септембра и октобра прошле године, имају потенцијал да дестабилизују крхку безбедносну ситуацију на КиМ, уједно изразивши забринутост да јe од почетка претходне године забележено 136 етнички мотивисаних инцидената усмерених против Срба, њихове имовине и имовине СПЦ на простору КиМ.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Селаковић је подвукао да му је наша страна посвећена и да смо уверени да је то једини начин да се постигне одрживо решење, али да с друге стране представници Приштине нису спремни да примењују раније преузете обавезе, те да овакав унилатералан приступ значајно отежава дијалог.

У том смислу, министар Селаковић се осврнуо и на неприхватљиво постављање Приштине према одржавању референдума о изменама Устава Србије на простору КиМ, указујући да су тиме Србима на КиМ још једном ограничена основна људска права.

Министар је рекао да очекујемо да, уз асистенцију ОЕБС-а, грађанима Србије на КиМ буде омогућено да у априлу гласају на председничким и парламентарним изборима.