Расте потрошња енергије и енергената

Расте потрошња енергије и енергената

25/01/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Због повећане потрошње електричне енергије, а с обзиром на недовољну производњу у термокапацитетима насталу због недовољне количине и калоричне вредности угља који се допрема, држава ће обезбедити додатни увоз електричне енергије, речено је на седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима која је одржана данас.

 

На седници су представљени најновији подаци о стању електроенергетског система у Србији, потребним количина енергије и енергената за домаћинства и привреду, као и планови за наредни период.

Из „Електропривреде Србије“ је речено да је потрошња електричне енергије у односу на јануар прошле године увећана, пре свега због ниских температура.

Како је речено из ЕДС-а, дистрибутивни систем је стабилан, а мањи прекиди настају услед планираних радова који су, како је речено, усмерени ка превенцији кварова. Преносни систем такође функционише без већих проблема.

 На седници је разговарано и о стању у гасном сектору у Србији и констатовано да је потрошња природног гаса на рекордном нивоу, због чега се увозе додатне количине из оба правца, али да снабдевање није угрожено. Испорука топлотне енергије корисницима даљинског грејања у Србији је стабилна.

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници Јавног предузећа „Србијагас”, „Електропривреде Србије”, АД „Електромрежа Србије”, „Електродистрибуције“, „Нафтне индустрије Србије” а. д., Пословног удружења „Топлане Србије”, Јавно комуналног предузећа „Београдске електране“, Града Београда, чланови Савета АЕРС-а, Дирекције за робне резерве, РХМЗ, РБ „Колубара“, „Транспортгаса“, ЈП ПЕУ „Ресавица“ и „Србија карго“ а. д.