Sastanak ministra Stefanovića sa ministrom Volasom u Londonu

Sastanak ministra Stefanovića sa ministrom Volasom u Londonu

25/01/2022 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, koji boravi u zvaničnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, sastao se danas u Londonu sa britanskim ministrom odbrane Benom Volasom.

 

Ministra Stefanovića dočekao je počasni stroj britanske garde, nakon čega je počeo sastanak delegacija dva ministarstva.

Dvojica ministara razgovarala su o saradnji dveju zemalja u oblasti odbrane i mogućnostima njenog daljeg unapređenja. Podsećajući da je Volas prvi ministar Ujedinjenog Kraljevstva koji je posetio Srbiju i da se ministar Stefanović trenutno nalazi u uzvratnoj poseti, oni su se saglasili da razgovori na strateškom nivou, realizovani u otežanim okolnostima usled pandemije kovid-19, predstavljaju krunu dosadašnje sadržajne saradnje u oblasti odbrane i da su od značaja za dalje kvalitativno intenziviranje ukupnih bilateralnih odnosa.

Ministar Stefanović preneo je da je Republika Srbija opredeljena da dve zemlje zajedničkim zalaganjima osnaže svoje odnose u oblasti odbrane u obostranom interesu, a po uzoru na savezništvo naših predaka tokom dva svetska rata.

On se zahvalio britanskoj strani na uručenoj donaciji Ministarstvu odbrane Republike Srbije u borbi protiv virusne infekcije kovid-19, čiji se značaj ogleda upravo u tome što je pomoć stigla u pravo vreme, na početku pandemije i istakao da veoma cenimo nedavnu donaciju u vidu skijaške opreme za pripadnike Vojne akademije Univerziteta odbrane, što je nastavak uspešno realizovane obuke u zimskim uslovima od strane britanskih instruktora.

Posebno je izdvojio zajedničko angažovanje u multinacionalnoj operaciji UNFICYP na Kipru, što predstavlja krunu dosadašnje vojne saradnje, u kojoj pripadnici oružanih snaga Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva po prvi put od završetka Drugog svetskog rata zajedno učestvuju u nekoj operaciji noseći oružje. Uvažavajući posvećenost obe strane, on je ukazao i na značaj realizacije zajedničke vežbe u tekućoj godini kao suštinski iskorak u saradnji.

Pored nastavka školovanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu, ministar Stefanović je naglasio zainteresovanost naše strane i za dalji razvoj vojno-vojne, vojnomedicinske, kao i vojnoekonomske saradnje koja je veoma značajna za Republiku Srbiju, s obzirom da je Ujedinjeno Kraljevstvo značajna tehnološka i vojna sila u svetu.

Ministar Volas se zahvalio Stefanoviću na uzvratnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu, ističući da upravo ovakvi razgovori doprinose iznalaženju modaliteta saradnje koji su u obostranom interesu.

On je ukazao da je Aranžman između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, koji je potpisan tokom njegove posete Beogradu u junu prošle godine, još jedan pokazatelj obostrane spremnosti i opredeljenja za razvoj i konkretizaciju bilateralne vojne saradnje.

Ocenjujući vojno-vojnu saradnju kao veoma dobru, ministar Volas je izrazio opredeljenost za povećanje zajedničkog učešća pripadnika britanske i srpske vojske u misijama Ujedinjenih nacija, kao i za razvoj saradnje naših odbrambenih industrija.

Volas je istakao da Ujedinjeno Kraljevstvo Srbiju smatra delom evropske porodice, zbog čega ćemo, kako je poručio, nastaviti da zajedno jačamo ekonomiju Srbije.