Гојковић се састала са министром културе Литваније

Гојковић се састала са министром културе Литваније

14/01/2022 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се данас у Новом Саду са министром културе Литваније Симонасом Кајрисом, који борави у Србији поводом церемоније отварања манифестације Нови Сад европска престоница културе 2022. године.

 

 

Гојковић је захвалила Кајрису на присуству церемонији, истичући значај сарадње Србије и Литваније, посебно имајући у виду да су Нови Сад и литвански Каунас у овој години понели престижну титулу европске престонице културе.

Гојковић и Кајрис су нагласили да се сарадња на пољу културе може развијати управо ослањајући се на програм и пројекат “Нови Сад 2022 – Европска престоница културе” и програм града Каунас и да је то добра прилика да се подстакне сарадња националних музеја, библиотека, али и уметника и независне сцене.

Гојковић је указала да су и Нови Сад и Каунас градови који у свом фокусу имају развој, иновативност и културну разноликост, а и Каунас и Нови Сад имају богат програм који ће привући публику читаве Европе.

Гојковић је указала да је Србија спремна да успоставља и развија културну сарадњу са Републиком Литванијом, која услед географске удаљености није до сада била довољно развијена, имајући у виду потенцијале.

Гојковић и Кајрис су се сагласили да је значајан развој међуинституционалне сарадње, размена искуства и представљање културног наслеђа, као и савремене уметности, посебно филма, али и других области које на адекватан начин могу допринети бољем узајамном разумевању наших култура.

Гојковић и Кајрис су разговарали о могућности реализације заједничких пројеката у области савременог стваралаштва и посебно креативних индустрија и размени искустава у области културног наслеђа, мобилности уметника и професионалаца у области културе.