Финансијска помоћ здравственим радницима, младима и пензионерима

Финансијска помоћ здравственим радницима, младима и пензионерима

14/01/2022 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да ће данас на рачун 122.462 здравствених радника бити уплаћено по 10.000 динара, као и да млади од навршених 16 до навршених 29 година, вечерас од поноћи, могу да се пријаве за помоћ од 100 евра.

 

Мали је прецизирао да ће помоћ од 10.000 динара добити здравствени радници који су запослени у самом здравственом систему, у војно-здравственим установама, у заводима за извршење кривичних санкција, установама социјалне заштите, чији се рад финансира средствима из буџета, као и запослени у Заводу за спорт и Заводу за здравствену заштиту радника Железница Србије.

Говорећи о подршци здравственим радницима, Мали је за РТС рекао да се обећање које је председник Александар Вучић дао још прошле године данас и испуњава.

„Ово је само део наше континуиране подршке здравственим радницима и наша жеља је да им кажемо велико хвала за све жртве, енергију и време које посвећују борби за животе и за здравље грађана“, рекао је Мали.

Он је подсетио да је још пре пандемије, крајем 2019. године, донета одлука да се медицинским сестрама повећа плата за 15 одсто, а  лекарима специјалистима за 10 одсто.

„Када је почела пандемија једна од првих мера било је повећање плата свим запосленима у здравству у износу од 10 одсто. Након тога, крајем 2020. године исплатили смо им једнократну помоћ од по 10.000 динара. У јануару 2021. године здравственим радницима  повећане су плате за 5 одсто, a сада, у јануару, плате у здравству су  повећање за 8 одсто“, рекао је Мали.

Према његовим речима, види се да је и пре пандемије, једна од најважнијих политика била да се помогну и подрже здравствени радници.

„Ако упоредите плате данас, са јануарским повећањем, у односу на 2011. годину, плата медицинских сестара је већа за 85 одсто, а лекар специјалиста има 68 одсто већу плату. Била је око 604 евра, а ове године ће прећи 1.000 евра. Огромне су разлике, огромна је помоћ и подршка државе, и ту показујемо снагу наше економије и наше приоритете“, навео је Мали.

Он је подсетио и да су изграђене три потпуно нове ковид болнице.

„Мислим да нема земље у Европи која је током пандемије изградила потпуно нове, најсавременије ковид болнице. Градимо и фабрику вакцина, а гради се и реконструише велики број општих болница и домова здравља. Набавили смо све потребне уређаје, респираторе, лекове, вакцине, тако да смо и са те стране показали снагу државе, јер она се показује и кроз снагу здравства“, објаснио је он.

Мали је подсетио да је усвојен Закон о привременом регистру држављана Републике Србије од 16 до 29 година, којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије болести Ковид 19.

„У поноћ почињу пријаве младих за 100 евра. Процес пријаве је једноставан. Неопходно је укуцати јединствени матични број и број личне карте и изабрати банку у коју желите да се новац уплати. Ако не постоји рачун у банци, само је потребно изабрати жељену банку, у којој ће бити отворен наменски рачун на који ће држава уплатити 100 евра. После тога, новац може да се подигне са личном картом. За нас је то веома важна мера, јер желимо да покажемо да подржавамо младе, оне на којима наша земља остаје. Овим показујемо колико су важни и испуњавамо још једно обећање“, рекао је он.

Мали је прецизирао да пријава траје до 30. јануара, а да исплата почиње у фебруару 2022. године.

„Очекујем да ћемо 1, 2 и 3. фебруара исплатити све који се буду пријавили за 100 евра, а према подацима, реч је о милион  наших суграђана, које позивам да се пријаве и да искористе ову могућност коју им држава пружа“, рекао је министар финансија.

Мали је подсетио на програм „Србија 2025“, у оквиру којег је планирано улагање од 500 милиона евра у младе, као и додатних 200 милиона евра за пронаталну политику.

„Програм је представљен још 2019. године и тада смо нагласили да ћемо уложити у младе. Милион пута смо поновили да не вреди да градимо ауто-путеве ако њима неће имати ко да се вози. И тада смо рекли да су млади приоритет. У овом случају, желимо да осете оптимизам, да виде да наша економија иде напред“, рекао је он.

Мали је нагласио да је Србија 2021. године имала рекордну стопу раста од 7,5 одсто БДП-а.

„Отварају се фабрике и нова радна места, а за младе је најважније да виде могућност да се запосле, да овде заснују породицу, да остану у својој земљи и овде остварују снове. Зато смо дефинисали нове мере пронаталне политике, па држава од 1. јануара исплаћује помоћ за прворођено дете од 300.000 динара, а за друго и треће 100.000 динара уз постојећу помоћ која се већ исплаћује. Рекли смо и да ће држава да помогне у куповини првог стана, обезбедили смо пореске олакшице за први посао…“, навео је министар.

Како је истакао, мере подршке немају никакве везе са изборима.

„То је озбиљна економска политика коју годинама водимо и ако погледате све активности, ово се у потпуности уклапа у мозаик борбе за младе. Погледајте резултат – ми смо преокренули тренд. Према истраживању Бечког института, више људи се враћа у Србију него што одлази, млади нам остају. Нама је стопа незапослености када су млади у питању, пре само 10 година била преко 50 одсто, а сада је око 23 одсто. И даље је висока, али се зато свакодневно боримо да им покажемо колико су нам важни, да је њихова држава ту када је најпотребније. Ова помоћ од 100 евра је само један од начина да им то покажемо“, рекао је Мали.

Он је објаснио да то није опасна, лоша мера, како је појединци оцењују, и истакао да држава има довољно новца.

„Ми данас на рачуну имамо 182 милијарде динара. Ако погледате резултат из прошле године, удео јавног дуга у БДП-у је био 56,8 одсто, што је далеко испод нивоа Мастрихта од 60 одсто. Појединци стално говоре и спочитавају да расте задуженост, што апсолутно није тачно, јер семафор показује другачији резултат. Стопа јавног дуга у односу на БДП је најважнији показатељ, а била је 56,8 одсто крајем прошле године. Много развијеније земље имају јавни дуг који је знатно већи – Француска преко 120 одсто, Грчка преко 200 одсто. Дакле,  ми смо апсолутно стабилни, имамо новца на рачуну. Ми ћемо ову помоћ од 100 евра исплатити од новца који тренутно имамо на рачуну“, рекао је он и додао да су ове мере важне јер подстичу потрошњу и економску активност.

Рекао је и да ће 10. фебруара на рачуне свих пензионера лећи по 20.000 динара.

„То је једнократна помоћ, а заједно са повећањем пензија од 1. јануара од 5,5 одсто по швајцарској формули, ово је додатна подршка најстаријим суграђанима, да им кажемо једно велико хвала за све оно што су урадили до сада, као и да их подржимо у доба пандемије, јер они су једна од најугроженијих категорија“, навео је он.

Објаснио је и да је до избијања пандемије пензија исплаћивана у два дела, али да је због вируса корона донета одлука да се исплаћује једном месечно, како би се смањили контакти и могућност заражавања.

Мали је позвао грађане Србије да у недељу, 16. јануара изађу на референдум и гласају „за“.

„За нас је од велике важности да направимо напредак и у области владавине права. Ово није ни партијски, ни политички референдум, ово је референдум за будућност нашег друштва, за будућност наше Србије, због чега позивам људе да на њега изађу“, закључио је Мали.