Veliki pritisak na zdravstveni sistem

Veliki pritisak na zdravstveni sistem

11/01/2022 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek izjavio je danas da je epidemijska situacija mnogo ozbiljnija nego pre dve-tri nedelje i da je pritisak na zdravstveni sistem veliki, pogotovo na kovid ambulante.

Đerlek je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, naglasio da naše zdravstvo dobrom organizacijom pokušava da nekako izađe u susret svim pacijentima i da su zbog toga povećani kapaciteti kovid ambulanti, gde se vodi teška borba sa virusom.

On je naveo podatak da je juče samo u Beogradu bilo 8.000 pregleda, a tokom noći još 700, pri čemu je u ovom trenutku u glavnom gradu 195 ekipa na terenu.

Prema njegovim rečima, omikron soj pokazuje svoju snagu i nevakcinisani imaju težu kliničku sliku, pogotovo stariji pacijenti sa komorbiditetima, pri čemu posebno zabrinjava broj preminulih i onih koji su na respiratorima.

Moramo se vakcinisati i zaštititi jer svaki novi soj smanjuje efektivnost vakcina, upozorio je Đerlek, dodavši da veći broj zaraženih nije povećao broj vakcinisanih i da su se mnogi opustili za vreme praznika.

Državni sekretar je ukazao na to da treba razgovarati i o eventualnoj četvrtoj dozi vakcine zbog grupe koja je vrlo ugrožena, a nije mala, i dodaje da očekuje savet i preporuku Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju.

On je rekao i da je postkovid sindrom vrlo ozbiljna i zabrinjavajuća stvar i da se dešava da se mladi koji prebole kovid sa blagom kliničkim slikom posle par meseci vraćaju u bolnice sa infarktom miokarda i moždanim udarima.

Istovremeno, Đerlek je izrazio nadu da će u ovoj godini potencijal virusa slabiti i da će se desiti ono što najavljuje i Svetska zdravstvena organizacija, a to je da će do kraja godine doći do stabilizacije i povratka normalnom životu.