Srbija domaćin konferencije Foruma slovenskih kultura

Srbija domaćin konferencije Foruma slovenskih kultura

11/01/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: kultura.gov.rs

 

Srbija je domaćin međunarodne konferencije Foruma slovenskih kultura, u okviru predsedavanja ovim Forumom koji okuplja države slovenskih kultura od 10. do 14. januara, a u okviru koje će biti  organizovana i 7. dodela nagrade Živa za najbolji muzej i kulturno-istorijsku celinu slovenskih kultura.

 

Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić je pozdravila učesnike Konferencije u Narodnom muzeju i istakla da je posebna čast što je ove godine Srbija prvi put domaćin ceremonije dodele nagrade Živa.

„Zajedničkim snagama i odgovorim ponašanjem uspeli smo da se posle nekoliko meseci odlaganja zbog pandemije uživo sastanemo i zajednički obeležimo dodelu sedme po redu nagrade Živa“, rekla je Vanušić i navela da je posebno zadovoljstvo što su se okupili u Narodnom muzeju, centralnoj muzejskoj ustanovi i jednom od nominovanih za ovogodišnju nagradu.

Vanušić je ukazala da s obzirom da nagrada Živa nije samo nagrada muzeju za njegov višedecenijski trud i rad, već je to i nagrada i gradu i državi iz koga muzej dolazi, da joj je posebno zadovoljstvo da ove godine, u izazovima pandemije, Srbija organizuje ceremonu dodele nagrade Živa, jer je upravo naš muzej – Galerija Matice srpske prvi poneo ovo prestižno priznanje kada je ono ustanovljeno.

Vanušić je napomenula da zadatak žirija neće biti nimalo lak, da su u konkurenciji 22 muzeja iz 11 slovenskih zemalja, što potvrđuje da su uprkos brojnim izazovima u uslovima pandemije muzeji opet postali mesta susreta.

Pomoćnica ministra je naglasila da su muzeji i muzejski radnici u ovim izazovnim vremenima pokazali neverovatnu snagu duha i kreativnosti i nisu dozvolili da im pandemija ugrozi rad. „Kada nije bilo uslova da se posete muzeji, ove institucije su kroz svet savremene digitalne komunikacije došli u naše domove. Takođe, muzeji su bili među prvima koju su otvorili svoja vrata za posetioce i tako nam omogućili da ponovo uživamo u jedinstvenom doživljaju živog dodira sa umetnošću i kulturnim nasleđem“, rekla je Vanušić.

Domaćin Konferencije je Ministarstvo kulture i informisanja sa partnerima: Muzejom Jugoslavije, Galerijom Matice srpske, Muzejom savremene umetnosti, Narodnim muzejom, Jugoslovenskom kinotekom i Novim Sadom 2022 – Evropskom prestonicom kulture.

Nagrada Živa ima za cilj da identifikuje, podstiče, nagrađuje i promoviše eksperimente, projekte, muzejsku praksu u specifičnim kulturno-geografskim okvirima evropskih zemalja slovenske kulture, prepoznajući posebnosti i specifične vrednosti slovenskog sveta, njegovog nasleđa, zajedničkih i ponekad kontradiktornih korena, kao i problema.

Dobitnici nagrade i ostali učesnici Konferencije će u sklopu svog boravka u Srbiji prisustvovati i zvaničnom otvaranju Evropske prestonice kulture 2022. u Novom Sadu čiji je slogan „Za nove mostove” koji simbiliše želju da se izgrade novi mostovi saradnje i razmene među umetnicima iz Novog Sada i Srbije sa evropskom kulturnom scenom.