Михајловићева: ЈП се понашају као држава у држави, неопходне промене из темеља

Михајловићева: ЈП се понашају као држава у држави, неопходне промене из темеља

11/01/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да ће надлежни органи испитати узрок пожара на багеру одлагачу у Колубари на копу Тамнава – Западно поље, али да су озбиљни проблеми у планирању и руковођењу у ЕПС-у довели до проблема, као и да се предузећа у електроенергетском сектору понашају као држава у држави и да су неопходне темељне промене. 

 

Она је то рекла одговарајући на питање новинара приликом посете дистрибутивно-диспечерском центру ЕДС-а у Београду.

„Ово је озбиљан проблем, настала је хаварија на најбитнијем одлагачу у Колубари, а поправка ће трајати годину дана. Наравно да радимо на томе да се проблем реши, али до овога није смело да дође. Постоји одговорност оних који управљају ЕПС-ом, јер све ово много кошта. Овај одлагач кошта 18,8 милиона евра и срећа је да нико није повређен“, рекла је она.

Михајловићева је изјавила да се предузећа у електроенергетском сектору понашају као држава у држави.

„Практично сваког дана имамо проблеме и сваког дана смо у Влади и решавамо ствари, али ово је све резултат нерада и нечињења, јер се годинама није адекватно планирало, одржавало, инвестирало, није се добро руководило. Оно што видимо јесте јавашлук којим се покушава показати да је држава немоћна. Држава није немоћна, што смо и показали 11. децембра када смо спречили још веће проблеме, али оно што држава ради кошта. Набавка мазута, увоз електричне енергије, координација, све то кошта“, каже Михајловићева.

Она је рекла да је неопходно да се из темеља промени начин на који функционишу јавна предузећа у електроенергетском сектору.

„У наредним данима ћемо изаћи пред Владу, држава и струка, јер у ЕПС-у није само група неодговорних људи, тамо има феноменалних инжењера, одличних рудара и са њима радимо и правимо план, јер се ови проблеми не решавају за месец дана, већ је потребно време“, истакла је она.