Novi investicioni i razvojni projekti u 2022. godini

Novi investicioni i razvojni projekti u 2022. godini

30/12/2021 Off By BERB

Izvo: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predstavio je sinoć na godišnjoj konferenciji za novinare planove razvoja Srbije za 2022. godinu, najavivši tom prilikom nove investicione i razvojne projekte.

 

Vučić je rekao da očekuje da do 2025. godine u kapitalne investicije bude uloženo 14 milijardi evra, dodajući da će biti izdvojeno devet milijardi evra za saobraćajnu infrastrukturu, milijardu evra za vodovod i kanalizaciju, 700 miliona evra za mlade i 600 miliona evra za zdravstvo.

Takođe, kako je dodao, biće opredeljeno 600 miliona evra za obrazovanje i digitalizaciju, 500 miliona evra za infrastrukturu u kulturi i turizmu, 500 miliona evra za energetiku i 300 miliona evra za poljoprivredu.

Predsednik Srbije je naglasio da će 500 miliona evra biti uloženo u sportsku infrastrukturu, a da će sredstva biti investirana u odbojkaški nacionalni centar, nove bazene, atletski i fudbalski stadion.

Prema njegovim rečima, ukoliko stopa rasta bude kao sadašnja, do 2030. godine biće još više infrastrukturnih radova, a Srbija do tog perioda mora da postane važna tačka na svetskoj mapi razvijenih tehnologija.

On je ujedno podsetio na to da Srbija ima prvi institut za veštačku inteligenciju u regionu, i podvukao da je cilj da se nastavi sa ulaganjima u IKT sektor.

Verujemo da ćemo sa ovakvim ulaganjima do 2030. godine dostići dva odsto BDP ulaganja u istraživanja i razvoj. Kada to uspemo, moći ćemo da kažemo da smo zemlja koja ima budućnost i prati trendove najrazvijenijih zemalja sveta i može da se sa njima poredi, rekao je Vučić.

On je izrazio očekivanje da će do 2030. godine izvoz IKT usluga premašiti deset milijardi evra, podsećajući na to da je pre četiri godine udeo tog sektora u BDP-u bio nepunih pet odsto, a poljoprivrede deset odsto, dok danas poljoprivreda učestvuje sa 6,6, odsto, a IKT-a 9,2 odsto.

Srbija će do 2030. godine imati i najmanje šest naučno-tehnoloških parkova. Biće izgrađeni novi parkovi u Kragujevcu i Kruševcu i razmatramo hoće li biti dovoljno kadrova za sedmi u Novom Pazaru, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je podsetio na to da je ove godine u Srbiji otvoreno 18 novih fabrika, uz planirane investicije od ukupno 760 miliona evra za ukupno 11.680 radnih mesta, uz napomenu da je u poslednjih šest meseci položeno i šest kamena temeljaca za planirane investicije od 221 milion evra, što će omogućiti otvaranje 1.540 novih radnih mesta.

Vučić je naveo da je najveći rast industrija imala u sektoru rudarstva, i to zahvaljujući kompaniji “Ziđin” i borskom rudniku, dodavši da je priliv stranih direktnih investicija za period do 20. decembra iznosio 3,61 milijardu evra.

To znači da ćemo biti gotovo na nivou rekordne 2019. godine, što je približno 60 odsto ukupnih stranih direktnih investicija za ceo Zapadni Balkan, ukazao je on i objasnio da su tome doprinele politika subvencionisanja i stabilnih poreskih stopa i dobro stanje javnih finansija.

Predsednik Srbije je najavio i da će 1. februara mladi od 16 do nepunih 30 godina dobiti pomoć od 100 evra, što je približno 1,5 miliona osoba, i objasnio da će oni koji ispunjavaju taj kriterijum imati pravo da se prijave od 15. do 30. januara, a 1. februara će im na račun biti uplaćeno 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

On je najavio i pomoć od 10.000 dinara za sve zdravstvene radnike od 15. januara, kao i pomoć penzionerima od 20.000 dinara, a to je sve ukupno oko tri miliona ljudi koji će dobiti finansijsku pomoć.

Vučić je podsetio na to da će od januara biti veća davanja za majke za rođenje prvog deteta – one će jednokratno dobiti 300.000 dinara, a sve porodice koje dobiju drugo ili treće dete primiće od države jednokratnu pomoć od 100.000 dinara.

Za drugo dete ostaje mesečna pomoć od 10.000 dinara naredne dve godine, a za treće dete mesečna pomoć u narednih 10 godina. Novina je i pravo na novčana sredstva za izgradnju i kupovinu stana ili kuće – uredbom Vlade biće omogućeno da majka deteta dobije od države 10 do 50 odsto vrednosti objekta na poklon, naveo je predsednik.

Vučić je ukazao na to da će Srbija završiti godinu sa rastom od 7,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da će stopa javnog duga iznositi 56,9 odsto BDP-a na nivou opšte države, bruto domaći proizvod države ove godine iznosiće 53 milijarde evra, dok se naredne godine očekuje 58 milijardi evra.

On je istakao i da Srbija ima 16,5 milijardi evra bruto deviznih rezervi, odnosno 13,9 milijardi evra neto, uz napomenu da će minimalna zarada iznositi 35.000 dinara, povećanje plata u javnom sektoru biće između sedam i osam odsto, a penzija 5,5 odsto.

Vučić je rekao i da veruje da ćemo u narednoj godini poraziti koronavirus i na najubedljiviji način pokazati kojom brzinom Srbija može da ide napred, i poželeo svim građanima srećnu Novu godinu, dobro zdravlje, napredak i lični uspeh.