Država će pružiti dodatnu podršku socijalnim preduzećima

Država će pružiti dodatnu podršku socijalnim preduzećima

30/12/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević posetile su danas Udruženje za podršku osobama ometenim u razvoju „Naša kuća“, koje se bavi osnaživanjem mladih sa intelektualnim poteškoćama i njihovih porodica i razvijanjem proizvodnih linija socijalnog preduzeća.

 

Brnabić je tom prilikom istakla da je Vlada na jučerašnjoj sednici usvojila Predlog zakona o socijalnom preduzetništvu, koji će pomoći da naše društvo bude još solidarnije, da ima još veću empatiju i da pokaže još viši stepen odgovornosti prema najugroženijim kategorijama našeg stanovništva.

Ona je izrazila očekivanje da će ovaj vrlo važan zakon biti na dnevnom redu Narodne skupštine u januaru 2022. godine i da će biti jedan od poslednjih zakona koji će biti usvojen u aktuelnom sazivu republičkog parlamenta.

Prema njenim rečima, predlog ovog zakona je najbolja moguća poruka da brinemo o svim našim građanima, o najranjivijim kategorijama, i ne samo da brinemo, već i da verujemo u njih, zato što im socijalna preduzeća omogućavaju da rade, da se osamostale i da imaju prihod za sebe i, na kraju krajeva, da imaju u svakom smislu ispunjen i smislen život.

Nadam se da će zahvaljujući ovom zakonu biti još više preduzeća i udruženja kao što je ”Naša kuća” i da ćemo moći tu praksu da imamo u celoj Srbiji, poručila je premijerka i naglasila da će socijalnim preduzećima država pružati dodatnu podršku.

Kisić Tepavčević je ocenila da će pomenuti zakon biti dodatni vetar u leđa najranjivijim kategorijama i socijalnim preduzećima, kako bi bili još uspešniji.

Posebno smo srećni što smo uspeli da nakon više od 10 godina, zajedničkim snagama, izradimo ovaj zakon, za koji se nadamo da će da pokaže koliko ima značajan efekat, navela je ona i objasnila da je cilj socijalnog preduzetništva povećanje zaposlenosti i jačanje uključivanja najranjivijih kategorija.

Ministarka je naglasila da ta preduzeća imaju obavezu da deo dobiti usmere za jačanje uključenosti najranjivijih kategorija društva, navodeći da se deo dobiti ne usmerava samo na povećanje zaposlenosti, već i na zaštitu životne sredine, ulaganja u kulturu, obrazovanje.

Zbog toga su, kako je poručila, zaslužili da im država pruža i finansijsku i nefinansijsku podršku.

Predstavnica Udruženja “Naša kuća” Anica Spasov predstavila je premijerki i ministarki ideje i aktivnosti udruženja u cilju zapošljavanja osoba sa smetnjama u razvoju.

Spasov je pozdravila činjenicu da će naredne godine biti donet zakon o socijalnom preduzetništvu i naglasila da je vrlo važno da građani znaju da aktivnosti socijalnih preduzeća idu u prilog poboljšanju kvaliteta života svih ljudi.

Pogotovo onih kojima je potrebna podrška, jer mi ovde radimo sa osobama sa teškoćama u razvoju i na ovaj način smo im obogatili život i dali nove perspektive njihovoj budućnosti, podvukla je Spasov.

Ona je izrazila nadu da će taj zakon promeniti svest našeg društva ka boljem i humanijem pristupu prema ranjivim grupama, ekologiji i svim ostalim problemima.

U udruženju “Naša kuća” mladi od paklica za cigarete prave papir, papirne kese, kartonske ambalaže, kutije za poklone, čestitke.