Obeležena stogodišnjica osnivanja prve robne berze u Srbiji

Obeležena stogodišnjica osnivanja prve robne berze u Srbiji

24/12/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić prisustvovala je danas u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu obeležavanju stogodišnjice osnivanja prve robne berze na ovim prostorima.

 

Matić je istakla da je početak robno-berzanskog poslovanja u Novom Sadu pre jednog veka bio pokazatelj oporavka privrede posle I svetskog rata, kada je došlo do povećanja obima trgovine žitom.

Ministarka je navela da je postojanje uređenog robno-berzanskog tržišta indikator sigurnosti i konkurentnosti određene privrede i, pored njene tradicionalne uloge, ona danas preuzima i dodatne funkcije koje doprinose podizanju standardizacije kvaliteta poljoprivredne robe i nivoa transparentnosti i informisanosti učesnika na tržištu.

Ona je dodala da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prepoznalo značaj uređenja robno-berzanskog poslovanja i da je pripremljen Zakon o robnim berzama koji je usvojen 2019. godine.

Zakonom je prvi put na jedan celovit način uređeno robno-berzansko poslovanje u Republici Srbiji. Osnovni cilj donošenja zakona je uspostavljanje savremene robne berze kao organizatora pravičnog, transparentnog i efikasnog tržišta robom i nestandardizovanim terminskim ugovorima, napomenula je ona.

Osnivanje novosadske ”Produktne berze” davne 1921. godine, bilo je od velikog značaja za unapređenje berzanskih poslova, kao i savremena dostignuća do kojih su u prethodnom periodu doveli modernizacija procesa rada i implementacija inovativnih rešenja.