Održana svečana akademija povodom Dana RV i PVO

Održana svečana akademija povodom Dana RV i PVO

24/12/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović najavio je danas, na svečanoj akademiji povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, dalju modernizaciju Vojske Srbije kao i nastavak povećanja primanja njenih pripadnika.

Stefanović je, na svečanosti održanoj u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, ocenio da su upravo ljudi najvažniji resurs vida RV i PVO.

On je aktivnim i penzionisanim pripadnicima ovog roda vojske izrazio zahvalnost za sve što su učinili za vojsku i za ljubav koju gaje prema svom pozivu.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković istakao je da formiranje Vazduhoplovne komande Srpske vojske sa sedištem u Nišu, na današnji dan daleke 1912. godine, predstavlja začetak vida RV i PVO, što ujedno svrstava Srbiju među prvih 15 zemalja u svetu koje su uvele vazduhoplovstvo u svoje oružane snage.

Sumirajući ovogodišnje rezultate, general Žarković je istakao da je stalni zadatak kontrola i zaštita suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije u potpunosti realizovan.

Simbolično, u znak sećanja na period intenzivnog opremanja RV i PVO lovačkim i školskim avionima, višenamenskim helikopterima, daljinski pilotiranim vazduhoplovima i artiljerisko-raketnim sistemima PVO, kao i uvođenja u operativnu upotrebu četiri remontovana i deo modernizovanih aviona  MiG-29, Žarković je uručio maketu aviona MiG-29 načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću.

U znak izuzetne saradnje na civilno-vojnim aerodromima na kojima baziraju jedinice RV i PVO, general Žarković je uručio i Plaketu RV i PVO generalnom direktoru JP „Aerodromi Srbije“ Mihailu Zdravkoviću.